Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /var/www/clients/client6/web87/web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Anunt examen de promovare!

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare organizează examen de promovare a personalului contractual într-o funcție pentru care este prevăzut un nivel de studii superior, respectiv în funcția contractuală de execuție de inspector de specialitate  gr. II în cadrul Compartiment de Evaluare a factorilor de risc din mediu de viata si munca, la sediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare , în data de 10 ianuarie 2025 ora: 10.00 (proba scrisă)

Anunt examen de promovare

 

Anularea concursului din 26.11.2024

Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, în baza dispoziției nr. 308/28.1 1.2024, anunță anularea procedurii de organizare și desfășurare a concursului organizat în data de 26. 11 .2024.

Document anulare

 

Comisia de concurs, numită prin Dispoziția nr. 286/14.10.2024, s-a întrunit în data de 26.11.2024 pentru susținerea probei scrise la examenului organizat în vederea ocupării funcției publice de execuție de referent, clasa III, grad profesional superior .

Comisia de concurs a stabilit în urma desfășurării probei scrise a examenului, următorul punctaj:

Referent, clasa III, grad profesional superior    Nr. dosar:  10396/04.11.2024    Punctajul obținut :81.0   ADMIS

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot formula contesțatie în termen de 24 ore de la afișare.

Afișat azi, 26.11.2024, ora 15,00 pe pagina de internet și la sediul DSP Satu Mare.

Rezultat proba scrisa referenti 2024.pdf

 

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ SATU MARE, județul SATU MARE, publică anunțul privind organizarea concursului de recrutare pentru ocuparea unor funcţii publice de execuţie vacante în baza art. VII din OUG nr. 115/2023 – alin.(2) lit.a) și art. VII alin. (7)/XI din OUG 121/2023 pentru modificarea și completarea Codului administrativ

Funcțiile publice scoase la concurs:

– Inspector, clasa I, grad principal, COMPARTIMENT CONTROL UNITATI SI SERVICII DE SANATATE – 571298

– Referent, clasa III, grad superior, COMPARTIMENT CONTROL UNITATI SI SERVICII DE SANATATE – 571294

Data, ora și locul desfășurării probei scrise:

26.11.2024 ora 12:00, Satu Mare str Avram Iancu nr.16

 

Ziua globală de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată pe data de 17 noiembrie, 2024 fiind cel de-al patrulea an în care România se alătură inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a crește gradul de informare și conștientizare al populației privind cancerul de col uterin, afecțiune cu un impact negativ major asupra sănătății femeilor la nivel mondial și național.

Această zi corespunde momentului lansării de către OMS în 17 noiembrie 2020 a Strategiei Globale pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluție adoptată de 194 de țări. Obiectivul principal al strategiei este ca până în anul 2030 incidența cancerului de col uterin să scadă și să se mențină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei, iar atingerea acestui obiectiv este considerată posibilă dacă sunt îndeplinite trei ținte esențiale:

  • 90% din fetițe să fie vaccinate împotriva virusului papiloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani,
  • 70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani
  • 90% din femeile depistate cu un test pozitiv să aibă acces la timp la tratamentul leziunilor precanceroase și al celor maligne.

Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV) – cauza principală a cancerului de col uterin – care poate preveni marea majoritate a cazurilor și care, combinată cu screening-ul prin testare HPV şi citologie Babeş Papanicolaou pentru depistarea în faze incipiente a leziunilor precanceroase sau maligne ale colului uterin și cu asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice, oferă o cale către eliminarea acestei afecțiuni ca problemă de sănătate publică.

Cu toate acestea, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile la nivel global.

La nivel mondial, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au un trend descendent, de la apelul inițial al OMS la acțiune, progresul înregistrat fiind remarcabil:

  • peste 50 de țări au introdus vaccinarea împotriva HPV,
  • 140 de state au implementat programe naționale de screening pentru cancerul de col uterin; 66 dintre țări oferă screening prin inspecție vizuală simplă și colorare cu acid acetic / testare Babeș Papanicolaou și testarea HPV în pachete de servicii de sănătate
  • 83 de țări includ servicii de chirurgie pentru cancerul de col uterin în pachete de beneficii pentru sănătate.

România însă continuă să înregistreze cea mai ridicată incidență şi mortalitate prin cancer de col uterin între țările membre ale Uniunii Europene (UE). Conform datelor Sistemului european de informații cu privire la cancer (ECIS) al Centrului Comun pentru Cercetare, în 2022, România prezintă o rată de incidență  de 32,6 %000 femei, de peste două ori și jumătate mai mare decât media UE de 11,7 cazuri noi la 100000 femei şi o rată de mortalitate standardizată prin cancer de col uterin de 16,8 %000 femei, de trei ori mai mare decât media UE de 5,3 decese la 100000 femei.

Datele furnizate de Planul Național de prevenire și combaterea a cancerului în România (Legea 293/2022), plasează cancerul de col uterin ca a treia localizare ca frecvență a cancerului la femei, după cancerul de sân și cancerul colorectal, situație care diferă de profilul european, unde principalele 3 localizări ale neoplaziilor la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, și cancerul bronhopulmonar.

În anul 2023, în România s-au înregistrat 2888 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1177 de femei și-au pierdut viața ca urmare a acestei boli.

Proiecțiile Sistemului European de Informații cu privire la cancer (ECIS) pentru România, estimează că, față de valoarea înregistrată în anul 2022, incidența cancerului de col uterin va crește cu 1,4% în 2025 și cu 2,01% în 2030, iar mortalitatea prin cancer de col uterin va înregistra o creștere cu 2,1% în 2025 și cu 2,2% în 2030.

Cancerul de col uterin este un cancer care poate fi ușor prevenit prin vaccinare împotriva HPV și prin screening. România implementează atât un program de vaccinare împotriva HPV, cât și un programul național de screening pentru cancerul de col uterin, însă ambele programe au nevoie de consolidare și implementarea sustenabilă, pe baze populaționale care să asigure accesul egal și echitabil la aceste servicii.

Includerea vaccinării împotriva HPV într-un program național de vaccinare s-a realizat începând cu anul 2008, inițial oferindu-se acest tip de vaccin fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani. În prezent, prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3120 din 12 septembrie 2023 au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV:

vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi

compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

Vaccinarea băieților este justificată prin faptul că, HPV fiind un virus care cauzează infectarea premergătoare leziunilor canceroase ale colului uterin, poate cauza totodată și cancer penian la bărbați, iar prin natura infecțioasă, răspândită pe cale sexuală a virusului HPV, vaccinarea băieților contribuie implicit la protejarea populației feminine împotriva cancerului de col uterin.

Testarea periodică, a tuturor femeilor începând cu vărsta de 25 de ani până la împlinirea vîrstei de 65 de ani, depistează leziuni precanceroase sau maligne care, tratate corect, împiedică apariția cancerului sau îl pot vindeca dacă acesta este depistat precoce, în fazele incipiente ale bolii.

Programul național de screening pentru cancerul de col uterin a fost înființat în 2012, ca program de sănătate finanțat din bugetul Ministerului Sănătății. Programul asigura testarea gratuită a femeilor 25-64 ani, o dată la 5 ani, utilizând testarea Babeș-Papanicolaou. Proiectul pilot regional pentru consolidarea programului național de screening pentru cancerul de col uterin a avut ca obiectiv introducerea treptată a unei noi strategii de testare pentru infecția persistentă cu HPV în 4 regiuni: Nord-Vest, Nord-Est, Muntenia Sud, Centru, cu un indicator de 680.000 femei 25-64 ani, din care 50% provin din grupurile vulnerabile.  În prezent, Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3735 din 28 iunie 2024 privind aprobarea Metodologiei de screening pentru cancerul de col uterin furnizează principiile de organizare și implementare a screeningului în condiții de acces echitabil la servicii medicale de egală calitate și siguranță.

Tema Zilei globale de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin 2024 readuce în prim plan importanța implicării personalului medical, care are puterea de a transforma angajamentul global în acțiuni direct salvatoare de vieți. Personalul medical trebuie să fie în fruntea eforturilor globale de prevenire, depistare precoce și tratare a cancerului de col uterin,  oferind informații esențiale despre vaccinul împotriva HPV, programele de screening și despre tratament.

În acest context, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică organizează pe data de 17 noiembrie, o campanie de informare-educare-conștientizare privind importanța prevenirii prin vaccinare, a diagnosticării precoce prin screening și a tratării la timp cancerului de col uterin. Înțelegerea acestei probleme este crucială pentru sănătatea fiecărei femei, dar și pentru sănătatea generațiilor viitoare. Dialogul permanent între medici și părinți cu privire la vaccinarea împotriva HPV este esențial. Recomandările acestora și ale experților în sănătate pot contribui la creșterea nivelului de informare al părinților și a încrederii lor în vaccinare, vizând protejarea propriilor copii, dar și a generațiilor viitoare împotriva cancerelor cauzate de virusul papiloma uman HPV.

Implicarea personalului medical în diseminarea și implementarea la scară largă a metodelor de acțiune împotriva cancerul de col uterin are potențialul de a crește complianța populației la programele de vaccinare și screening în vederea eliminării acestei afecțiuni ca problemă de sănătate publică.

 

 

 

 

Comisia de concurs, numita prin Dispozitie nr. 286/14.10.2024, s-a întrunit în data de 06.11.2024 pentru susținerea probei de selecție dosare la concursul organizat în vederea ocupării funcțiilor publice vacante de execuție de inspector, clasa I, grad profesional principal și referent, clasa III, grad profesional superior.

Comisia de concurs a stabilit în urma verificării documentelor depuse următoarele:

1.Inspector clasa I, grad profesional principal; nr. dosar: 9977/ 21.10.2024; RESPINS; Nu este îndeplinită vechimea minimă în specialitatea studiilor de 5 ani  prevăzută în anunț, studii superioare absolvite cu diplomă de licență în anul 2020

 2.Referent clasa III, grad profesional superior; nr.dosar: 10396/04.11.2024; ADMIS

 Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot formula contestație în termen de 24 ore de la afișare.

Afișat azi, 07.11.2024, ora 15,00 pe pagina de internet și la sediul DSP Satu Mare

Anunț privind rezultatul de la proba de selecție dosare

 

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ SATU MARE, județul SATU MARE, publică anunțul privind organizarea concursului de recrutare pentru ocuparea unor funcţii publice de execuţie vacante în baza art. VII din OUG nr. 115/2023 – alin.(2) lit.a) și art. VII alin. (7)/XI din OUG 121/2023 pentru modificarea și completarea Codului administrativ

Funcțiile publice scoase la concurs:

– Inspector, clasa I, grad principal, COMPARTIMENT CONTROL UNITATI SI SERVICII DE SANATATE -571298

– Referent, clasa III, grad superior, COMPARTIMENT CONTROL UNITATI SI SERVICII DE SANATATE – 571294

Data, ora și locul desfășurării probei scrise

25.11.2024 ora 09:00, Satu Mare str Avram Iancu nr.16

Perioada de depunere a dosarelor 17.10.2024 – 05.11.2024

Perioadă verificare eligibilitate candidați: în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor.

Perioadă depunere contestație la verificarea eligibilității candidaților: în termen de o zi lucrătoare de la data afişării rezultatului verificării eligibilității candidaților.

Perioadă soluționare contestații la verificarea eligibilității candidaților: în termen de o zi lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

CITEȘTE ARTICOLUL

Formular de inscriere la etapa de selectie

Model adeverinta vechime in munca si specialitatea studiilor

 

Ministerul Sănătății organizează concurs de admitere în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie la data de 17 noiembrie 2024. Concursul se desfășoară în centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Citeste articolul

Pentru candidații care se înscriu la Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare

Certificatul medical va fi eliberat de către Spitalul Județean de Urgență Satu Mare- Ambulatoriul integrat .

Dosarele de concurs vor fi depuse în perioada 09 – 22 octombrie 2024. Programul de depunere a dosarelor va fi următorul: pentru zilele de luni până joi orele 9:00 – 16:00, respectiv 9:00 – 14:00 pentru zilele de vineri, la sediul Direcției de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101, având asupra lor și documentele în original, în vederea certificării.

Dosarele de concurs pot fi depuse prin poștă sau servicii de curierat, în perioada 09 – 22 octombrie 2024 inclusiv, data poștei la adresa Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare; str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101

PROGRAM DE ÎNSCRIERE

Perioada : 09 – 22 octombrie 2024inclusiv
De luni până joi  : orele 9:00 -16:00 , respectiv pentru zilele de vineri orele 9:00 -14:00.

Metodologia publicata in Monitorul Oficial

Cerere inscriere

Certificat medical 17.5

 

 

Deschiderea noului an școlar se apropie cu pași repezi și se recomandă efectuarea unui exudat faringian și a unui examen coproparazitologic. Aceste analize se pot efectua și la sediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, strada Avram Iancu nr. 16.

NU ESTE NOTĂ DE OBLIGATIVITATE!

Exudatul faringian se poate recolta în zilele de luni, marți și miercuri între orele 8:00-11:00 la prețul de 50 RON.

Examenul coproparazitologic se poate recolta în zilele de luni, marți, miercuri și joi între orele 8:00-11:00, la prețul de 24 RON.

! Efectuarea acestor analize este la latitudinea fiecărei unități de învățământ din județul Satu Mare !.

 

 

Infectia cu virus West Nile

Ce este infectia cu virusul West Nile?

Virusul West Nile (VWN) aparține familiei Flaviviridae si este un membru al grupului de flavovirusuri transmise de artropode. Virusul West Nile (VWN) poate infecta oameni, păsări, țânțari, cai și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar. Peste 110 specii de păsări pot fi infectate cu virusul West Nile.

Cele mai multe cazuri de infectare se produc în perioada iulie — septembrie când țânțarii sunt cei mai activi.

Rețineți: Virusul se transmite numai prin înțepătura de țânțar, nu poate fi transmis prin contact fizic obisnuit!

Incidenta infectiei cu virusul West Nile

În România în anul 2022, în cadrul sistemului de supraveghere al infecției cu virus West Nile (VWN) au fost raportate 217 de cazuri suspecte de infecție cu virus Wesț Nile, realizându-se o incidență de 0,27 0/0000 locuitori. Au fost înregistrate 5 decese cauzate de infectia cu virusul West Nile.

În anul 2023, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile din 06.06.2023 până la data de 09.11.2023 s-au înregistrat 105 de cazuri, dintre care 83 cazuri confirmate si 22 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Dintre aceste cazuri, 12 au decedat.

În Uniunea Europeană, în timpul sezonului de transmitere a virusului West Nile 2023, și începând cu 4 ianuarie 2024, au fost raportate 709 cazuri de infecție cu virusul West Nile dobândite la nivel local, inclusiv 67 de decese, de către nouă țări din uniune. Numărul de cazuri raportate este mai mic decât cel din 2022, dar numărul de regiuni afectate este cel mai ridicat de la vârful infectiilor cu VWN din anul 2018, ceea ce indică o circulație geografică largă a virusului.

Cititi mai departe…

 

Căldura extremă este definită ca o perioadă de căldură și umiditate ridicată, cu temperaturi peste 32.2ºC timp de 2-3 zile1.

Căldura excesivă reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate. Stresul termic este cauza principală a deceselor cauzate de variațiile termice, acesta putând exacerba bolile cardiovasculare, diabetul, afecțiunile mintale, astmul și poate crește riscul de accidente și transmitere a unor boli infecțioase.

Vulnerabilitatea la căldură este determinată atât de factori fiziologici, cum ar fi vârsta (bătrânii, sugarii și copiii) și starea de sănătate (prezența afecțiunilor cronice), cât și de factori de expunere, cum ar fi ocupația (de exemplu: lucrul în aer liber sau în zone fără ventilație sau aer condiționat) și condițiile socio-economice (de exemplu: persoane fără adăpost, condiții de locuit inadecvate, fără posibilitate de a răci încăperile).2

Mortalitatea cauzată de căldură pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani a crescut cu aproximativ 85% între 2000–2004 și 2017–20212. În Europa, în vara anului 2022, s-a înregistrat un număr de aproximativ 61 672 de decese cauzate de căldură 3.

În același timp, expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV) poate produce leziuni ale pielii expuse (arsuri), iar pe termen lung, prin expunere cumulată, poate determina leziuni maligne cutanate.

 CITIȚI RECOMANDĂRILE INSTITUTULUI NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ PENTRU POPULAȚIE ÎN CAZ DE CANICULĂ

POSTER CANICULA 2024


 

Orar pentru perioadele de Cod Roșu de Caniculă

SATU MARE

PASAJUL CORNELIU COPOSU (Strada Corneliu Coposu), între orele 10:00-16:00

CENTRUL SOCIAL DE URGENȚĂ PENTRU ADULȚI (Aleea Gladiolei, nr. 14), între orele 8:00-16:00

CENTRUL DE ZI PENTRU VÂRSTNICI (Aleea Jiului, nr. 64), între orele 8:00-16:00

CENTRUL MULTIFUNCȚIONAL SOCIAL OSTROVULUI (Strada Uzinei, nr. 28), între orele 8:00-16:00

NEGREȘTI OAȘ

  • CORTUL CRUCEA ROȘIE DIN PARCUL CENTRAL NEGREȘTI (Parcul din centrul orașului Negrești Oaș), între orele 09:00-13:30

CAREI

  • PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CAREI (Strada 1 Decembrie 1918, nr. 40), Luni – vineri între orele 10:00-16:00
  • CASTELUL KAROLYI (Strada 1 Decembrie 1918, nr. 1), Luni – vineri între orele 10:00-16:00

TĂȘNAD

  • ȘTRAND TĂȘNAD (strada Ștefan cel Mare, nr. 106), între orele 08:00-22:00
  • SPITALUL ORĂȘENESC TĂȘNAD (Strada Nicolaie Bălcescu, nr. 25), NON-STOP

Ținând cont de temperaturile ridicate, îndemnăm atât persoanele încadrate în grupurile vulnerabile (persoane cu boli cronice, adulți în vârstă, sugari și copii mici,) cât și populața generală, să respecte următoarele recomandări:

  • Evitați expunerea prelungită la soare, între orele 11 – 18!
  • Purtaţi pălării de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise!
  • Consumați zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide!
  • Nu consumaţi alcool deoarece favorizează deshidratarea!
  • Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase)!
  • Consumaţi fructe şi legume proaspete ce au un conținut ridicat de apă (pepenele galben, roşu, prunele, castraveţii și roşiile, etc.)!

 

Primariat 2024

EXAMEN PENTRU OBȚINEREA GRADULUI DE MEDIC, MEDIC STOMATOLOG RESPECTIV FARMACIST PRIMAR,
DIN SESIUNEA 19 IUNIE – 19 IULIE 2024

Ministerul Sănătăţii  organizează în perioada 19 iunie – 19 iulie 2024 sesiune de examen pentru obţinerea gradului de medic, medic stomatolog, respectiv farmacist primar, pentru medicii, medicii stomatologi și farmaciștii specialiști care au exercitat profesia în specialitate până la data de 31 ianuarie 2025, de minimum 5 ani, efectuată cu normă întreagă, în specialitatea pentru care doresc să obțină gradul profesional.

        ÎNSCRIERI:

ÎNSCRIERILE LA EXAMENUL DE PRIMARIAT SE FAC LA TOATE DIRECȚIILE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDEȚENE DIN ȚARĂ ÎN PERIOADA 17-30 MAI 2024, INCLUSIV.

Pentru înscrieri la DSP Satu Mare depunerea dosarelor se va face la DSP Satu Mare,  str. Avram Iancu nr. 16, etajul I, camera 101, în următorul program:

Luni – Joi: orele 9:00 – 15:00  și  Vineri: orele 9:00-13:00

Documentele pentru înscriere se depun într-un dosar plic.

Pe coperta dosarului se va scrie:

– numele și prenumele candidatului (conform cărții de identitate);

– specialitatea;

– examen primariat sesiunea 19 iunie – 19 iulie 2024.

 

Publicatie-2024

Cerere-primariat 2024

 

 

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Satu Mare, în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Regional de Sănătate Publică Timișoara, desfășoară pe parcursul lunii aprilie 2024 activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei LUNA NAȚIONALĂ DE INFORMARE DESPRE VACCINARE.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele contaminate timp de până la 2 ore.

Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Erupția cutanată reprezintă cel mai vizibil simptom, în timp ce complicațiile pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie. Pe termen lung, o persoană care a suferit de rujeolă poate dezvolta o complicație foarte severă, panencefalita sclerozantă subacută.

Cititi mai departe…

 

Comisia de concurs, numita prin Dispozitie nr. 94/06.03.2024, s-a întrunit în data de 21.03.2024, în vederea desfăşurării probei interviu a examenului de promovare în grad profesional imediat superior a personalului contractual la sfârșitul perioadei de debut.

După finalizarea notării s-au consemnat următoarele  rezultatele obţinute de candidată:

Nr. Dosar  :  2070/14.03.2024

Punctaj final: 99,45

Rezultat: Admis

 

 

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, în conformitate cu dispoziţiile art. 84 din Hotărârea nr. 1.336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea  carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, organizează în data de 21 martie 2024 ora 10 examen de promovare a personalului contractual la sfârșitul perioadei de debut,  la sediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare din Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 16:

– examen de promovare  a asistenților medicali debutanți din cadrul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare .

Examenul de promovare constă în susținerea unui interviu, care are la bază raportul salariatului debutant.

Punctajul minim de promovare este de 50 de puncte.

Dosarul de înscriere la examen se va depune la sediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare din Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 16, Compartiment resurse umane, şi va cuprinde:

  • cererea de înscriere la examen adresată directorului executiv;
  • copia actului de identitate;
  • Raportul salariatului debutant – Anexa 8
 

Sfaturi pentru călători

Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este PERSONALIZATĂ și este recomandată de medic, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinări obligatorii/recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei
Dacă veți călători în străinătate este recomandat să:
– vă programați (inclusiv copiii) la o consultație la medicul dumneavoastră de familie pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înaintea călătoriei;
– vă informați care sunt tipurile de vaccinuri/medicația profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul călătoriei dumneavoastră și puteți face acest lucru adresându-vă unui Cabinet de Vaccinări Internationale selectat din lista disponibilă la următorul link:Lista cabinetelor de vaccinări internaționale

INSP recomandă celor care intenționează să călătorească să discute înainte de călătorie cu medicii din cabinetele de vaccinări internaționale.
Mai multe informații cu privire la malarie și alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei puteți găsi atât în documentul Organizației Mondiale a Sănătății – https://www.who.int/publications/m/item/vaccination-requirements-and-recommendations-for-international-travellers-and-malaria-situation-per-country-2021-edition cât și pe site-ul INSP/CNSCBT – https://insp.gov.ro/centrul-national-de-supraveghere-si-control-al-bolilor-transmisibile-cnscbt/sfaturi-pentru-calatori/

MALARIA

Malaria este o boală severă, care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale și Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin înțepătura infectantă a unei femele de țânțar Anopheles. Alte căi de transmitere ale malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ.

În pofida eforturilor de eliminare a malariei, aceasta continuă să reprezinte o importantă problemă de sănătate publică la nivel mondial. . Peste 100 de țări și teritorii din Africa, Asia de Sud și Sud-Est, America Centrală și de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Oceania sunt considerate endemice, principala regiune afectată fiind Africa.

Măsurile adresate călătorilor în zonele endemice pentru malarie se regăsesc: https://insp.gov.ro/download/malaria-recomandari-pentru-calatori/

POLIOMIELITA

În contextul mobilității crescute și al creșterii numărului de țări care au cazuri de poliomielită/detecție de poliovirusuri, se recomandă efectuarea unei scheme de vaccinare complete, în special pentru componenta polio, respectiv rapel conform vârstei și/ sau duratei de ședere, indiferent de restricțiile impuse la graniță. Recomandările sunt făcute în special pentru cetățenii români care călătoresc frecvent în aceste țări, în vederea prevenirii îmbolnăvirii individuale și a altor persoane după re/venirea în România.

În urma întrunirii Comitetului de Urgență a International Regulamentului Sanitar de Urgență, din 12 decembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) referitoare la pericolul de răspândire a virusului poliomielitic. Există astfel:

  • state cu risc potențial de răspândire internațională a poliovirusurilor*:  Afganistan, Pakistan, Republica Democrată Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique:
  • state cu detecție de poliovirusuri cu / fără transmitere locală: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia și Zimbabwe.

*La punctul de frontieră (aerian, rutier, naval) din aceste țări, călătorilor pot să le fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite (mai mult de 4 săptămâni).

Vaccinarea se va face cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, și va fi consemnată pe certificatul internațional de vaccinări – format OMS conform IHR 2005 care va însoți celelalte documente de călători. În România, Certificatul internațional de vaccinări se obține în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaționale a căror listă se afișează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători) Publicarea listei de cabinete se face după aprobarea acestora de către MS.

Lista țărilor pentru care se solicită vaccinarea antipolio este actualizatăă periodic de către OMS după primirea rapoartelor din țările afectate.

 https://www.who.int/news/item/22-12-2023-statement-following-the-thirty-seventh-meeting-of-the-ihr-emergency-committee-for-polio

 DIFTERIA

Conform Centrului European al Bolilor (ECDC-European Centre for Disease Control), difteria este o boală rară în țările Uniunii Europene/Spațiului Economic European. Cu toate acestea, riscul de import din țările care încă raportează cazuri de difterie (https://apps.who.int/gho/data/view.main.1540_41?lang=en), cu acoperiri vaccinale scăzute, există. Astfel, începând cu cea de-a doua jumătate anului 2022, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de difterie raportate la nivel european, asociate migrației. Dat fiind faptul că vaccinarea antidifterică reprezintă singura metodă eficientă de prevenire a acțiunii toxinei difterice recomandăm utilizarea vaccinurilor cu componentă difterică, atât pentru vaccinarea copiilor și adolescenților conform Calendarului Național de Vaccinare, cât și pentru efectuarea dozelor de rapel. Apariția bolii la persoanele cu status vaccinal complet și la zi este foarte rară, chiar în cazul în care călătoresc în zone care încă raportează cazuri.

Mai multe informații privind vaccinarea în contextul unor călătorii internaționale pot fi solicitate unui cabinet de vaccinări internaționale (https://insp.gov.ro/download/cabinete-vaccinari-internationale).

MAE – sfaturi și alerte de călătorie
https://www.mae.ro/node/1533

https://insp.gov.ro/acasa/sfaturi-pentru-calatori/

 
  1. Planul de siguranță a apei pentru Sistemul de alimentare cu apă ( sursă subterană -foraje) a Municipiului Satu Mare:Comuna Odoreu ( Odoreu, Berindan, Mărtinești), Comuna Păulești( Păulești, Ambud, Petin, Amați, Hrip, Rușeni), Comuna Dorolț( Dorolț, Dara. Atea, Petea), Comuna Micula( Micula), Comuna Culciu( Apateu, Corod, Culciu Mare, Culciu Mic), Comuna Lazuri( Lazuri, Peleș, Pelișor,Nisipeni,Noroieni, Bercu), Comuna Vetiș( Vetiș, Oar), Comuna Botiz( Botiz-parțial)
  2. Planul de siguranță a apei pentru Sistemul de alimentare cu apă ( sursă subterană -foraje) a Municipiului Carei ( Carei- Viile Careiului) și a comunelor alimentate cu apă de la rețeaua Municipiului Carei- com. Doba, com. Moftin, com. Berveni, com. Urziceni și com. Căpleni
  3. Planul de siguranță a apei pentru Sistemul de alimentare cu apă ( sursă subterană-foraje) a Orașului Tășnad ( Tășnad, Blaja, Cig, Sărăuad, Valea Morii) și com. Săuca( Săuca- Silvaș)
  4. Planul de siguranță a apei pentru Sistemul de alimentare cu apă (sursă subterană-foraje) a Comunelor:Halmeu (Halmeu, Dabolț, Băbești, Mesteacăn, Halmeu Vii), com. Turulung ( Turulung, Drăgușeni), com. Bătarci( Bătarci, Tămășeni, Comlăușa, Șirlău)
  5. Planul de siguranță a apei pentru Sistemul de alimentare cu apă ( sursă de suprafață) a Orașului Negrești Oaș.

 

LISTA PLANURILOR DE SIGURANȚĂ A APEI AVIZATE DE CĂTRE D.S.P. SATU MARE

 

 

Prevenirea rujeolei!

În contextul epidemiei de rujeolă, dorim să sensibilizăm şi să informăm populaţia atât asupra avantajului reprezentat de protecţia prin vaccinare a individului, precum şi asupra importanţei acoperirii vaccinale cât mai complete, aceasta fiind condiţia prevenirii epidemiilor care s-ar solda cu îmbolnăvirea şi chiar decesul multor copii. Din păcate, am asistat anii trecuţi la adeverirea ameninţării: acea creştere drastică a cazurilor de rujeolă ar fi putut fi evitată dacă populaţia ar fi avut o atitudine responsabilă şi conştiincioasă în ceea ce priveşte prezentarea copiilor la vaccinare.

Descoperirea modalităţii de prevenire a unor boli infecţioase prin vaccinare este o realizare de importanţă crucială în istoria medicinei: marchează începutul noii epoci când anumite boli infecţioase grave pot fi prevenite prin imunizare. De atunci, tehnologia obţinerii vaccinurilor a evoluat extrem de mult, de aceea vaccinurile folosite azi au o siguranţă foarte ridicată. Chiar dacă, rareori, apare o mică reacţie vaccinală (copilul „nu este în apele lui” 2-3 zile), această neplăcere este chiar nesemnificativă în comparaţie cu gravitatea bolii infecţioase respective – care este evitată astfel cu ajutorul vaccinului.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă, contagioasă, adesea gravă, caracterizată prin febră, simptome din partea aparatului respirator (tuse, durere de gât), inflamația ochilor și erupții cutanate etc. Printre complicațiile rujeolei regăsim pneumonia, bronșita, laringita, afectarea urechii interne, encefalita etc. Pneumonia în urma rujeolei, în cazul copiilor mici poate fi fatală.

Cei care am trecut prin rujeolă, pe vremea copilăriei noastre neexistând încă vaccin, avem o amintire foarte vie a suferinţei grave date de boală, şi nicidecum nu am expune un copil la acest risc.    Astăzi vaccinul ne este la îndemână, trebuie să ştim să folosim acest mijloc de protecţie şi să dăm dovadă că ne pasă de sănătatea copiilor.

OMS recomandă ca toţi copii să beneficieze cel puţin de vaccinările împotriva următoarelor boli: difteria, tetanosul, pertussisul (tusea măgărească), rujeola (pojarul), rubeola, parotidita epidemică (oreionul, mumps-ul), poliomielita.

Acoperirea vaccinală cât  mai completă este un bine comun, protejând atât fiecare copil în parte cât şi întreaga comunitate, întreaga populaţie. Vaccinarea este un drept la care toţi copii trebuie să aibă acces, la fel ca şi dreptul de a învăţa. Părinţii responsabili şi conştienţi îşi trimit copii la şcoală nu pentru că este obligatorie ci pentru că înţeleg deplin avantajul enorm al educaţiei şi, de asemenea, colaborează cu medicul de familie ca să ofere propriilor copii protecţie prin vaccinare, contribuind implicit şi la protejarea colectivităţii de copii.

Vaccinurile sunt benefice. Să ne protejăm împreună!

 

Certificatul medical va fi eliberat de către Spitalul Județean de Urgență Satu Mare-
Ambulatoriul integrat .
Dosarele de concurs vor fi depuse în perioada 11-24 octombrie 2023. Programul de depunere
a dosarelor va fi următorul: pentru zilele de luni până joi orele 9:00 – 16:00, respectiv 9:00 –
14:00 pentru zilele de vineri, la sediul Direcției de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, str.
Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101, având asupra lor și documentele în original, în
vederea certificării.
Dosarele de concurs pot fi depuse prin poștă sau servicii de curierat, în perioada 11-24
octombrie 2023 inclusiv, data poștei la adresa Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu
Mare; str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101

PROGRAM DE ÎNSCRIERE
Perioada : 11-24 octombrie 2023 inclusiv
De luni până joi  : orele 9:00 -16:00 , respectiv pentru zilele de vineri orele 9:00 -14:00.

 

Documente necesare

Cerere-inscriere

Anunt

17.5 certificat_medical 

 

 

Colegiul Fizioterapeuților din România (CFZRO) organizează examenul pentru obţinerea gradului specialist, respectiv principal pentru anul 2023, conform prevederilor din Metodologia-Cadru din 2022 de organizare şi desfăşurare a examenului de obţinere a gradelor profesionale pentru fizioterapeuţi, aprobată prin Ordinul ministrului sănătății nr. 3931/2022, publicat în M. Of. nr. 9 din 5 ianuarie 2023 („Metodologia-Cadru”).

 

Anunt examen 4 Decembrie

Adreza CFZRO 4138 din 05.10.2023

 

Anunt concurs referenti

În conformitate cu prevederile Ordonanţei  de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și în baza art.. IV din OUG 34/2023, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare organizează la sediul instituţiei din Mun. Satu Mare, str. Avram Iancu, nr. 16, jud. Satu Mare, concurs de recrutare pentru ocuparea următoarelor funcții publice de execuție:

În cadrul Compartimentului Asistență Medicală și Programe de Sănătate:

-1 funcție publică de referent, clasa III, grad profesional superior

În cadrul Compartimentului Statistică/ Informatică în Sănătate publică:

 -1 funcție publică de referent, clasa III, grad profesional asistent

Anunt concurs referenti – pdf

Anexa nr. 3 – Formular de înscriere

 

Rezultat selecţie dosare – Medic

Comisia de concurs, numita prin Dispozitie nr. 101/01.08.2023, s-a întrunit în data de 17.08.2023 pentru susținerea probei de selecție dosare la concursul organizat în vederea ocupării, pe perioadă nedeterminată, a  postului contractual de execuție de medic.

Comisia de concurs a stabilit în urma verificării documentelor depuse următoarele:

1.  Medic – medicina generala   Nr. dosar:  7135/04.08.2023  –  ADMIS

2.  Medic – medicina generala   Nr. dosar:  7269/10.08.2023  –  ADMIS

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot formula contesțatie în termen de 24 ore de la afișare.

Afișat azi, 17.08.2023, ora 14,00 pe pagina de internet și la sediul DSP Satu Mare.

Rezultat selecţie dosare Medic

 

Comisia de concurs, numita prin Dispozitie nr. 102/01.08.2023, s-a întrunit în data de 17.08.2023 pentru susținerea probei de selecție dosare la concursul organizat în vederea ocupării, pe perioadă nedeterminată, a  postului contractual de execuție de asistent medical de farmacie principal PL.

Comisia de concurs a stabilit în urma verificării documentelor depuse următoarele:

1.  Asistent medical de farmacie principal PL –  Nr. dosar:  7261/10.08.2023  –  ADMIS

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot formula contesțatie în termen de 24 ore de la afișare.

Afișat azi, 17.08.2023, ora 14,00 pe pagina de internet și la sediul DSP Satu Mare.

Rezultat selecţie dosare asistent medical perioada nedeterminată

 

Comisia de concurs, numita prin Dispozitie nr. 103/01.08.2023, s-a întrunit în data de 08.08.2023 pentru susținerea probei de selecție dosare la concursul organizat în vederea ocupării, pe perioadă determinată, a  postului contractual de execuție de asistent medical generalist debutant cu S.

Comisia de concurs a stabilit în urma verificării documentelor depuse următoarele:

1.  Asistent medical generalist debutant cu S    Nr. dosar:  7147/07.08.2023  –  ADMIS

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot formula contesțatie în termen de 24 ore de la afișare.

Afișat azi, 08.08.2023, ora 14,00 pe pagina de internet și la sediul DSP Satu Mare.

Rezultat selecţie dosare asistent medical perioada determinată

 

De ce ne vaccinăm?

VACCINURILE SALVEAZĂ VIEȚI!

https://www.provaccin.ro

 

 

Informăm publicul larg şi invităm femeile cu vârste între 24 si 64 de ani sa beneficieze de testarea gratuita prilejuita de acest proiect!

Toate femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani sunt invitate să efectueze un test gratuit Babeș Papanicolaou sau HPV la unul din centrele partenere din județul Satu Mare ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Satu Mare

  • Clinica Gynoprax – Str. Cardinal Iuliu Hossu 57, tel: 0770 367 505
  • Spitalul Județean de Urgență Satu Mare – Str. Ravensburg 2, tel: 0261 748 499

 Carei

  • Spitalul Carei
    • B-dul 25 Octombrie 25, tel: 0261 706 313
    • p.spitalcarei.ro – pentru programări online

Tăşnad

  •  C.M.I Dr. Besenyodi Beata , Srada Zorilor, nr. 14

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) implementează proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa Ii – Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501. Proiect cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Programul se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în oricare din județele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fi e de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fi e de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Care sunt simptomele infecției cu HPV?

Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.

Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Există tratament pentru infecția cu HPV?

Nu există tratament pentru infecția cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecția le are asupra sănătății. Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulți sau pot crește în dimensiuni. Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metode în funcție de indicațiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtați riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Condiţii de testare

  • Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani
  • Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani
  • Fără histerectomie totală
  • Fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin
  • Asigurate sau neasigurate
  • Fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud)

Unde se mai realizează teste GRATUITE  Babeș-Papanicolaou și HPV

Teste gratuite se realizează la cabinetele partenere ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca sau la Unitatea Mobilă de Testare.

Informații despre cancerul de col uterin, lista centrelor de testare din Regiunea Nord-Vest și programul Unității Mobile de Testare sunt accesibile pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu secțiunea Programări, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

 

https://www.potisaprevii.eu

 

Anunț concurs Medic

Anunț concurs pentru ocuparea  postului vacant de natură contractuală, la Compartimentul Evaluare factori de risc din mediul de viață și muncă   din cadrul Direcției de Sănătate Publică  Satu Mare

Având în vedere prevederile Ordinul 166/2023 pentru aprobarea metodologiilor privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante şi temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist şi chimist din unităţile sanitare publice sau din direcţiile de sănătate publică, precum şi a funcţiilor de şef de secţie, şef de laborator şi şef de compartiment din unităţile sanitare fără paturi sau din direcţiile de sănătate publică, respectiv a funcţiei de farmacist-şef în unităţile sanitare publice cu paturi – Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare organizează concurs pentru ocuparea postului vacant, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, durata timpului de lucru 8 h/zi :

 – 1 post de Medic – medicina generala în cadrul Compartimentului Evaluare Factori de Risc din Mediul de Viață și Muncă –,

ANUNŢ CONCURS MEDIC

Formular-de-inscriere-anexa-2-cf-HG-1336-din-2022

Tematica si Bibliografie concurs

Anexa-nr.-3-La-H.G.-nr.-1336-din-2022

 

În conformitate cu prevederile HG nr. 1.336 din 28 octombrie 2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, Direcția de Sănătate Publică  Satu Mare  organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi vacante, funcții contractuale de execuție:

– 1 post de asistent medical generalist debutant cu S, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, cu norma de lucru de 8 ore/zi în cadrul Compartimentului de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile.

La concurs poate participa orice persoană care îndeplinește următoarele condiții generale și cerințe specifice prevăzute la art.542 alin.(1) și (2) din O.U.G. nr.57/2019, cu modificările și completările ulterioare:

ANUNŢ CONCURS ASISTENT GENERALIST PERIOADA DETERMINATA

Formular-de-inscriere-anexa-2-cf-HG-1336-din-2022

Tematica si Bibliografie concurs

Anexa-nr.-3-La-H.G.-nr.-1336-din-2022

 

În conformitate cu prevederile HG nr. 1.336 din 28 octombrie 2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, Direcția de Sănătate Publică  Satu Mare  organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi vacante, funcții contractuale de execuție:

– 1 post de asistent medical de farmacie  grad principal cu PL  cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, cu norma de lucru de 8 ore/zi, în cadrul Compartimentului de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă;

– 1 post de asistent medical generalist grad principal cu PL, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, cu norma de lucru de 7 ore/zi în cadrul Laboratorului de diagnostic și investigare în sănătate publică – diagnostic microbiologic;

La concurs poate participa orice persoană care îndeplinește următoarele condiții generale și cerințe specifice prevăzute la art.542 alin.(1) și (2) din O.U.G. nr.57/2019, cu modificările și completările ulterioare:

ANUNŢ CONCURS ASISTENT GENERALIST ŞI ASISTENT DE FARMACIE PERIOADA NEDETERMINATA

Formular-de-inscriere-anexa-2-cf-HG-1336-din-2022

Tematica si Bibliografie concurs Asistent medical principal

Tematica si Bibliografie concurs Asistent de farmacie

 

 

GHID ŞI RECOMANDĂRI CANICULĂ

RECOMANDĂRI  PENTRU  PREVENIREA  INCIDENTELOR  ÎN  TIMPUL  PERIOADELOR  DE  TEMPERATURI  EXTREME

  1. Recomandări pentru populația generală

– Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18
– Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală
– Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (magazine, spații publice)
– Purtați pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise
– Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe
– Beți zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de temperaturi foarte mari se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute
– Nu consumați alcool (nici bere), deoarece băuturile alcoolice favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii
– Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, cola), sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice favorizând eliminarea apei din organism
– Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben și roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă
– O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă; pe lângă apă este bine să consumați iaurt și supe
– Evitați activitățile în exterior care necesită multă energie (sport, grădinărit etc.)
– Aveți grijă de persoanele dependente de Dvs. (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită
– Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate, și oferiți-le ajutor.

Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe:

– Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și draperiile
– Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință
– Deschideți ferestrele seara târziu, chiar până dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință
– Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale
– Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.

Citeşte mai departe

 

Vă aducem la cunoștință că, începând cu data de 14.12.2022 la sediul Direcției de Sănătate Publică a județului Satu Mare ( str. Avram Iancu, nr. 16) funcționează  CENTRUL DE VACCINARE ÎMPOTRIVA COVID 19.

Centrul funcționaza:  Luni – Vineri în intervalul orar 11.00-14.00

Programari: Tel. 0734 115 471

Vaccinarea se va face doar cu noul vaccin Comirnaty Original/Omicron BA.

Va informam ca din data de 27.01.2023  va intra in vigoare noua procedura actualizata de vaccinare cu serul  anti-Covid-19  Comirnaty Original/ Omicron BA. 4-5, elaborata de Institutul National de Sanatate Publica.

Verificare criterii de eligibilitate

– vârsta minimă de 12 ani

– Pentru schema de vaccinare primară: persoane fară istoric vaccinal Covid 19

– Pentru rapel: minim 3 luni de la administrarea ultimei doze din schema primară sau de la administrarea oricărei doze de rapel (booster).

– Prin schemă primară completă, se înțelege:

  • 1 doză de vaccin Janssen/Johnson&Johnson
  • 2 doze de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca
  • 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca+1 doză de vaccin Comirnaty/ Pfizer&BioNTech
  • 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca+1 doză de vaccin Spikevax/Moderna
  • 2 doze de Comirnaty/ Pfizer&BioNTech (de tip adult sau pediatric)
  • 2 doze de vaccin Spikevax/Moderna

– Inițierea schemei primare cu vaccinul bivalent Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste nevaccinate anterior. În vederea imunizării se vor administra două doze de vaccin de 0,3 ml la un interval de cel putin 21 de zile una de cealaltă și o doză de rapel (booster) la minim 4 luni de la cea de-a doua doză.

La vaccinare trebuie să aveți asupra dumneavoastră buletinul/cartea de identitate și dovada vaccinarii cu schema completă.

Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de părinte/ tutore legal care va avea asupra sa cartea de identitate/dovadă tutore și certificatul de naștere al copilului/carte de identitate, după caz.

 

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, în conformitate cu dispoziţiile art. 84 din Hotărârea nr. 1.336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea  carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, organizează în data de 24 noiembrie 2022 ora 10 examen de promovare a personalului contractual la sfârșitul perioadei de debut,  la sediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare din Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 16:

– examen de promovare  a asistenților medicali debutanți din cadrul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare .

Examenul de promovare constă în susținerea unui interviu, care are la bază raportul salariatului debutant.

Punctajul minim de promovare este de 50 de puncte.

Dosarul de înscriere la examen se va depune la sediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare din Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 16, Compartiment resurse umane, şi va cuprinde:

  • cererea de înscriere la examen adresată directorului executiv;
  • copia actului de identitate;
  • Raportul salariatului debutant – Anexa 8
 

Pentru candidații care se înscriu la Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare

Certificatul medical va fi eliberat de către Spitalul Județean de Urgență Satu Mare- Ambulatoriul integrat .

Dosarele de concurs vor fi depuse prin poștă sau servicii de curierat în perioada 13-25 octombrie 2022, inclusiv data poștei la adresa Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare; str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101
Candidații, care nu doresc să depună documente în copie legalizată, se pot prezenta pentru depunerea dosarului, la Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101, având asupra lor și documentele în original, în vederea certificării.

PROGRAM DE ÎNSCRIERE

Perioada : 13.10.2022 – 25.10.2022 inclusiv
De luni până joi  : orele 9:00 -16:00 , respectiv pentru zilele de vineri orele 9:00 -14:00.

Cerere-înscriere-rezidenţiat -2022

Certificat medical

Metodologie rezidentiat 2022

Publicatie rezidentiat 2022

 

Comunicat de presă – Proiect POCU

Titlul proiectului: “Fii responsabila de sanatatea ta – programe regionale de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa 11-Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501           

Institutul Oncologie .Prot, Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN) in parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare (DSPSM) implementeaza proiectul POCU “Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa 11-Regiunea Nord Vest”.
Scopul proiectului este de a reduce povara cancerului de col uterin, prin facilitarea accesului unui numar de 170002 de femei din regiunea Nord-Vest, la servicii de depistare precoce, diagnostic si tratament, al leziunilor precanceroase ale colului uterin.
Proiectul “Fii responsabilă de sănătatea ta!” oferă acces femeilor cu varste intre 24 si 64 de ani (inclusiv celor neasigurate) la servicii de informare si testare gratuita pentru depistarea leziunilor colului uterin. Femeile cu varste intre 24 si 29 de ani beneficiaza de testul Babes – Papanicolau, iar femeile cu varste intre intre 30 si 64 de ani beneficiaza de testul HPV.Depistat În fază incipientă, cancerul de col uterin se poate vindeca, iar pacienta Îşi poate continua viaţa, cu bine!
Rezultat al colaborării dintre IOCN, DSPSM, medici ginecologi si personal din reteaua de Asistenta Medicala Comunitara din judet si cu sprijinul primariilor si al partenerilor locali, continuam testarea in Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare.
Informam publicul larg si invitam femeile cu varste intre 24 si 64 de ani sa beneficieze de testarea gratuita prilejuita de acest proiect!
Multumim tuturor celor implicati in mediatizare, organizare, derulare si suport al activitatilor din acest proiect.

Mai multe informaţii se pot găsi pe pagina proiectului:

https://www.potisaprevii.eu/proiecte-pocu/

https://www.potisaprevii.eu/fii-responsabila-de-sanatatea-ta/

POCU: Ghidul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II – Regiunea de dezvoltare Nord Vest”

si pe pagina de Facebook  învăţăm să fim Sănătoşi”: https:/ /www.facebook.com/potisa previi

Comunicat de presă – Proiect POCU

 

In conformitate cu prevederile Ord. M.S. nr.869/2015 actualizat, a publicarii in Viata Medicala nr. 27/2022 a unui post, cu norma intreaga, durata nedeterminata, de farmacist, pentru care s-a inscris un candidat, precum si a actului administrativ emis de catre Directia de Sanatate Publica Satu Mare de constituire a comisiei de concurs si aprobata de catre Ministerul Sanatatii  Nr.19902/15.09.2022, s-a stabilit data si ora sustinerii probei scrise astfel :

  • In data de 21.09.2022, ora 10,00 va avea loc examenul pentru ocuparea postului vacant de farmacist la Compartimentul Evaluarea factorilor de risc din mediul de viata si munca din cadrul Directiei de Sanatate Publica Satu Mare .
 

Va anunţăm că din data de 01.09.2022 numerele  de telefon de la Centru de Permanenţă vor funcţiona astfel:

Între orele 8:00 – 16:00 puteţi să ne contactaţi la numărul : 0261 768 102

După ora 16:00 puteţi să ne contactaţi la numărul : 0734 115 471

 
Investiția specifică: I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală

Ghidul beneficiarului pentru „Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară” din cadrul Componentei 12 – Sănătate –  Investiția 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești.

Investiția are un buget total de 888.301.215 lei (fără TVA) echivalent a 180.450.000 € (fără TVA) și se va realiza prin 2 metode:

–    I1.1.a: Listă preselectată: O alocare de 666.225.911 lei (fără TVA) echivalent a 135.337.500 € (75% din total alocare) (fără TVA) prin care se va finanța o listă preselectată de cabinete pentru finanțarea a 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 75% din obiectivul general de investiție;

–    I1.1.b: Apel necompetitiv: O alocare de 222.075.304 lei (fără TVA) echivalent a 45.112.500 € (25% din alocare) (fără TVA) pentru un apel necompetitiv de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit primul servit” pentru finanțarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 25% din obiectivul general de investiție.Prin intermediul acestei Investiții vor fi sprijinite acțiuni specifice realizării de  renovări și/sau dotări pentru cabinetele medicilor de familie sau asocieri de cabinete de medici de familie. Se pot finanța proiecte care conțin doar „Componenta de echipamente” sau ambele componente.

În acest sens:
–    „Componenta  echipamente” presupune selectarea dintr-o listă de echipamente a pozițiilor care prezintă interes și pentru care medicul de familie deține competențe (dacă e cazul, ex Atestate de studii complementare /adeverință care atestă faptul că este în curs de finalizare a cursurilor pentru ultrasonografie) cu o valoare estimată de 222.115 lei  fără tva echivalentul a  45.150 euro fără tva;
–    „Componenta renovare” sub forma unui grant financiar la dispoziția beneficiarului în valoare de maxim 73.792 lei fără tva echivalentul a 15.000 de euro fără tva.Dosarele de finanțare se vor încărca pe www.proiecte.pnrr.gov.ro.
Data deschidere platformă pentru depunere dosare de finanțare: 04 august 2022 ora 10:00.

Informaţii generale referitoare la dosarele de finanţare  găsiţi pe siteul Ministerului Sănătaţii.

Apeluri PNRR Ministerul Sănătății – C12. Sănătate

Ghidul beneficiarului – I1.1 Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicala

 

Recomandări pentru populația generală

Lista punctelor de prim ajutor.pdf

  1. Municipiul Satu Mare, Centrul Nou, langă magazinul Someşul – Strada Corneliu Coposul  nr. 1, Funcţionează Luni-Duminica  între: 12:00-17:00
  2. Municipiul Satu Mare, Piaţa de Alimente nr. 1,  Strada Martirilor Deportati nr. 1, Funcţionează: Luni-Duminica între: 12:00-17:00
  3. Şcoala generală Negreşti-Oaş, Strada Victoriei nr. 1, Funcţionează : Luni-Vineri între: 12:00-16:00
  4. Cortul Crucea Roşie Negreşti-Oaş, Parc I – Oraşul Negreşti-Oaş, Funcţionează: Miercuri şi Vineri între:  12:00-16:00
  5. Incinta ştrandului Taşnad, Strada Stefan cel Mare, Funcţionează: Luni-Duminica între:   11:00-19:00
  6. Primăria oraşului Taşnad, Strada Lăcrămioarelor nr. 35, Funcţionează: între: 11:00-19:00
  7. Oraşul Carei, Strada 1 Decembrie 1918 nr. 1, Funcţionează: 22.07-23.07.2022 între:  10:00-17:00

 

DIRECTIA  DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI SATU MARE

scoate la concurs in conformitate cu prevederile Ordinului M.S.  nr. 869/2015 cu completarile si modificarile ulterioare:

  • un post cu norma intreaga de farmacist  in cadrul   Compartimentului de Evaluare a factorilor de risc din mediu de viata si munca.

Anunţ concurs farmacist 2022

Cerere înscriere farmacist

Bibliografie + tematică farmacist

 

Anunţ concurs posturi contractuale

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a următoarelor  funcții contractuale de execuție, vacante după cum urmează:

2 posturi  ingrijitor curățenie cu studii medii/generale din cadrul Laboratorului de diagnostic și investigare în sănătate publică

1 post referent 1A cu studii medii din cadrul Compartimentului Administrativ și mentenanță

1 post referent 1A cu studii medii din cadrul Compartimentului Secretariat/ Registratură

Anunt posturi contractuale.pdf

Model-cerere-inscriere

Bibliografie

FISA POSTULUI – ingrijitor curatenie

 

 

Ministerul Sănătății a demarat campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.

În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

Ghidul de Informare Generală este postat pe pagina de web www.ms.ro.

Pentru mai multe informații, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția publicului un call-center dedicat, unde personal de specialitate va răspunde întrebărilor primite.

Numărul de telefon este 021/317.40.06

Program Luni-Joi: 8.30-16.30
Vineri: 8.30-14.30

https://www.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

 

 

În baza prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 905/26.05.2020 pentru aprobarea Metodologiei privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pe perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și art.1 din Hotărârea Guvernului  nr. 171/03.02.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 07.02.2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI SATU MARE,

demarează procedura de angajare pe perioadă determinată, fără concurs, pe perioada stării de alertă, personal contractual, cu încetare de drept a contractului individual de muncă în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau înainte de termen la initiațiva conducătorului instituției.

Anunţ angajare pe perioadă determinată personal contractual, fără concurs, pe perioada stării de alertă!

ERATĂ – La anunțul nr. 2462/28.02.2022 – Anunțul de angajare se modifică și va avea următorul conținut:

Documente necesare pentru înscriere și Condiții de studii si vechime!

Anexa 2

Anexa 3

Anexa 4

Anexa 5

Anexa 6.

 

 

ANUNȚ !

Comisia de concurs, numită prin Dispoziția nr. 33/11.02.2022, s-a întrunit în data de 03.03.2022 pentru susținerea probei scrise la concursul organizat în vederea ocupării unei funcții publice temporar vacante.

Rezultatul de la proba scrisă la concursul de recrutare pentru ocuparea funcției publice de execuție temporar vacante de inspector, clasa I, grad profesional debutant.

Barem corectare

 

 

 

În urma selectării dosarelor depuse electronic pentru angajarea fără concurs, pe perioada stării de alertă, personal contractual, cu încetare de drept a contractului individual de muncă în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau înainte de termen la inițiativa conducătorului instituției, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și 19 și art.1 din Hotărârea Guvernului  nr.171/03.02.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 07 februarie 2022, comisia de concurs anunță următoarele rezultate:

Rezultat final selecție dosare asistenți medicali generaliști, referent 1A

 

Comisia de concurs, numita prin Dispozitie nr. 33/11.02.2022, s-a întrunit în data de 23.02.2022 pentru susținerea probei de selecție dosare la concursul organizat în vederea ocupării unei funcții publice temporar vacante.

Comisia de concurs a stabilit în urma verificării documentelor depuse următoarele:

Nr.
Crt
Functia publica de executie pentru care candideaza/locul de munca Nr. dosar ADMIS/ RESPINS Obs.
1 Inspector, clasa I, grad profesional debutant 1956/17.02.2022 ADMIS
2 Inspector, clasa I, grad profesional debutant 1996/18.02.2022 RESPINS Nu sunt îndeplinite condițiile specifice de participare, specializarea studiilor nu corespunde cerințelor prevăzute în anunț,  Alin (1), art. 20 HG 611/2008
3 Inspector, clasa I, grad profesional debutant 2091/21.02.2022 RESPINS Nu sunt îndeplinite condițiile specifice de participare, specializarea studiilor nu corespunde cerințelor prevăzute în anunț,  Alin (1), art. 20 HG 611/2008
4 Inspector, clasa I, grad profesional debutant 2214/22.02.2022 RESPINS Nu sunt îndeplinite condițiile specifice de participare, specializarea studiilor nu corespunde cerințelor prevăzute în anunț,  Alin (1), art. 20 HG 611/2008

 

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot formula contestație în termen de 24 ore de la afișare.

Afișat azi, 23.02.2022, ora 15,00 pe pagina de internet și la sediul DSP Satu Mare

Secretar comisie:

Rezultat selecție dosare angajare inspector, clasa I, grad profesional debutant!

 

 

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2021 privind modificarea unor acte normative din domeniul învățământului, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei cu COVID-19 şi ale art. 618 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare organizează la sediul instituţiei din Mun. Satu Mare, str. Avram Iancu, nr. 16, jud. Satu Mare, concurs de recrutare pentru ocuparea următoarei funcții publice de execuție:

În cadrul Compartimentului Inspecția și controlul factorilor de risc din mediul de viață și muncă:

-1 funcție publică – temporar vacantă de inspector, clasa I, grad profesional debutant -ID post 399048

Durata normală a timpului de muncă este de 40 ore/săptămână.

Calendarul de desfășurare a concursului:

  1. Selecție dosare, în data de 23 februarie 2022

La proba scrisă pot participa doar candidații care sunt declarați admiși la etapa de selecție a dosarelor;

  1. proba scrisă, în data de 03 martie 2022, ora 10.00, la sediul instituţiei;
  2. proba interviu, în data de 09 martie 2022, ora 10,00, la sediul instituției.

Dosarele de înscriere la concurs se depun la sediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, în perioada 15 februarie 2022 – 22 februarie 2022, inclusiv, și trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele documente:

Anunt angajare inspector, clasa I, grad profesional debutant -15.02.2022

Anexa nr. 3 – Formular de înscriere.doc

 

Pentru aplicarea în mod unitar a prevederilor legale privind eliberarea de către direcţiile de sănătate publică, respectiv a municipiului Bucureşti, a deciziilor de carantină sau izolare, precum şi eliberarea de către medicii curanţi, a certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare de care beneficiază persoanele asigurate, vă comunicăm, spre conformare, adresa comună a Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 277/DG 338/03.02.2022.

Comunicat nr. 277/DG 338/03.02.2022.

Linkuri utile:

http://www.ms.ro/2022/02/05/ministerul-sanatatii-face-urmatoarele-precizari-legate-de-eliberarea-deciziilor-de-carantina-sau-izolare-de-catre-directiile-de-sanatate-publica-precum-si-eliberarea-de-catre-medicii-curanti-a-certi/

 
JUDEŢUL SATU MARE
30 %

 

Situaţia pe judeţe puteţi urmări pe linkul de mai jos.

http://www.ms.ro/gradul-de-ocupare-a-spitalelor-covid-conform-planului-de-rezilienta/

 

 În urma selectării dosarelor depuse electronic pentru angajarea fără concurs, pe perioada stării de alertă, personal contractual, cu încetare de drept a contractului individual de muncă în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau înainte de termen la inițiativa conducătorului instituției, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și 19 și art.1 din Hotărârea Guvernului  nr.171/03.02.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 07 februarie 2022, comisia de concurs anunță următoarele rezultate:

  • 1 post inspector de specialitate 1A , nivel studii S, la Compartimentului Relații cu publicul
Nr. crt. Număr înregistrare dosar depus electronic Rezultatul selecției dosarelor de înscriere  ADMIS/RESPINS
1 1736/10.02.2022 ADMIS
2 1737/10.02.2022 RESPINS

În vederea încheierii contractului individual de muncă candidații declarați admiși se vor prezenta la sediul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare din strada Avram Iancu nr. 14-16, luni 14.02.2022 la ora 10,00 cu actele în original, pentru certificare.

Prezentul anunț se afisează astăzi, 11.02.2022, ora 15.00, la avizierul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare din strada Avram Iancu nr. 14-16 și pe site-ul unității, respectiv www.dspjsm.ro.

Rezultate selecție dosare inspector de specialitate 1A

 

Anunţ angajare – 08.02.2022!

Angajare pe perioadă determinată personal contractual, fără concurs, pe perioada stării de alertă

În baza prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr.905/26.05.2020 pentru aprobarea Metodologiei privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pe perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și art.1 din Hotărârea Guvernului  nr.171/03.02.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 07.02.2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI SATU MARE,

demarează procedura de angajare pe perioadă determinată, fără concurs, pe perioada stării de alertă, personal contractual, cu încetare de drept a contractului individual de muncă în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau inainte de termen la initiativa conducatorului institutiei, după cum urmează:

Inspector de specialitate 1 A , nivel studii superioare absolvite cu diploma de licenţă sau echivalentă in domeniul stiintelor economice :

Documente necesare pentru înscriere și Condiții de studii si vechime:
La înscrierea pentru angajarea pe postul de inspector 1A, candidații vor trimite dosarele electronic până la data de 10.02.2022 , orele 16,00 , prin e-mail, în format jpg sau pdf, într-un singur mesaj, pe adresa office@dspjsm.ro, iar la subiectul mesajului se va scrie “dosar concurs inspector 1 A și numele persoanei”, cu următoarele acte:
1. cererea în care se menţionează postul pentru care doreşte să concureze – Anexa 2;
2. declarația privind consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal conform prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal – Anexa 5;
3. copia actului de identitate în termen de valabilitate, certificat naștere, certificat căsătorie, după caz;
4. copie xerox diploma de licență;
5. copie xerox diploma bacalaureat;
6. cazierul judiciar sau o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează Anexa 3;
7. adeverința medicală eliberată de medicul de familie sau certificat medical din care să rezulte că este apt din punct de vedere fizic și neuropsihic pentru exercitarea activității pentru postul pentru care candidează (se acceptă și documentul primit pe email de la medicul de familie al candidatului);
8. curriculum vitae format EUROPASS
9. copii xerox ale diplomelor de studii, certificatelor şi altor documente care atestă efectuarea unor specializări și perfecționări;
10. declarație pe propria răspundere că nu este încadrat/încadrată la o altă instituție publică sau privată și nu se află în situația de carantină sau izolare la domiciliu conform Ordin MS nr.414/11.03.2020, modificat si completat prin Ordinul MS nr. 497/25.03.2020 – Anexa 4.
11. declarație pe propria răspundere că nu a fost lucrător al Securității sau colaborator al acesteia, în condițiile prevăzute de legislația specifică Anexa 6.

Anunt angajare 08.02.2022!

 

Amenzile aplicate conform OUG nr. 129/2021 care intră sub incidența Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, se încasează astfel:

– pentru persoane fizice autorizate (PFA, II) și juridice, amenzile aplicate pe CUI se fac venit la bugetul de stat (Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate):

Satu Mare      RO87TREZ5462035010102XXX

Carei               RO62TREZ5472035010102XXX

Negrești Oaș  RO37TREZ5482035010102XXX

Tașnad            RO12TREZ5492035010102XXX

 – amenda se plătește pe CUI plătitor (numerar la trezorerie sau online)

 – pentru persoane fizice amenzile aplicate pe CNP se achită la primăria de care aparțin conform domiciliului acestora în contul Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate deschis la trezorerie după cum urmează:

Satu Mare       RO33TREZ54621A350102XXXX

Carei                RO55TREZ54721A350102XXXX

Negrești Oaș  RO77TREZ54821A350102XXXX

Tașnad             RO02TREZ54921A350102XXXX

 – amenda se plătește:

numerar la primăria de care aparține persoana fizică

– prin Poșta Română cu mandat poștal

online la primăria de care aparține persoana fizică, pe CUI primărie, cu specificarea la explicație: procesul verbal și persoana pentru care se plătește

– arondarea primăriilor la trezoreriile operative este în fisierul atașat

TREZORERIA NU ÎNCASEAZĂ ÎN NUMERAR AMENZILE PRIMĂRIILOR

Arondare UAT judet

 

Comisia de concurs, numita prin Dispozitie nr. 167/20.12.2021, s-a întrunit în data de 14.01.2022 pentru susținerea probei de selecție dosare la concursul organizat în vederea ocupării funcțiilor contractuale de execuție de asistent medical generalist si asistenți igienă.

Comisia de concurs a stabilit în urma verificării documentelor depuse următoarele:

Nr.
Crt
Functia publica de executie pentru care candideaza/locul de munca Nr. dosar ADMIS/ RESPINS Obs.
1 asistent medical generalist / Laboratorului de microbiologie 66/04.01.2022 ADMIS
2 asistent medical igienă /Compartimentul Secretariat/ Registratură 55/04.01.2022 ADMIS
3 asistent medical igienă / Compartimentul de Supraveghere epidemiologică 204/07.01.2022 ADMIS

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot formula contesțatie în termen de 24 ore de la afișare.

Afișat azi, 14.01.2022, ora 15,00 pe pagina de internet și la sediul DSP Satu Mare

Secretar comisie:

Șichet Ana

 

 

Rezultat selecţie dosare concurs auditor

Comisia de concurs, numita prin Dispozitie nr. 166/20.12.2021, s-a întrunit în data de 12.01.2022 pentru susținerea probei de selecție dosare la concursul organizat în vederea ocupării unei funcții publice vacante.

Comisia de concurs a stabilit în urma verificării documentelor depuse următoarele:

Nr.

Crt

Functia publica de executie pentru care candideaza/locul de munca Nr. dosar ADMIS/ RESPINS Obs.
1 Auditor, clasa I, grad profesional superior 41/03.01.2022 RESPINS Nu sunt îndeplinite condițiile specifice de participare, specializarea studiilor nu corespunde cerințelor prevăzute în anunț
2 Auditor, clasa I, grad profesional superior 217/07.01.2022 ADMIS

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot formula contesțatie în termen de 24 ore de la afișare.

Afișat azi, 12.01.2022, ora 15,00 pe pagina de internet și la sediul DSP Satu Mare

ANUNȚ REZULTAT

 

 

În urma selectării dosarelor depuse electronic pentru angajarea fără concurs, pe perioada stării de alertă, personal contractual, cu încetare de drept a contractului individual de muncă în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau înainte de termen la inițiativa conducătorului instituției, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și 19 și art.1 din Hotărârea Guvernului  nr.1242/08.12.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 09 decembrie 2021, comisia de concurs anunță următoarele rezultate:

Citeşte mai departe (more…)

 

Anunțul de angajare se modifică și va avea următorul conținut:

 

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

  • 12 ianuarie 2022, orele 15.00: termenul limită de depunere a dosarelor;
  • 25 ianuarie 2022, ora 10.00: proba scrisă;
  • 28 ianuarie 2022, ora 12.00: proba interviu.

Erată anunţ angajare asistenţi


Direcția de Sănătate Publică Satu Mare organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a 3 funcții contractuale de execuție, vacante de asistent medical (PL) după cum urmează:

1 post asistent medical generalist cu studii postliceale din cadrul Laboratorului de microbiologie

1 post asistent medical igienă cu studii postliceale din cadrul Compartimentului Secretariat/ Registratură

1 post asistent medical igienă cu studii postliceale din cadrul Compartimentului de Supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile.

Anunţ angajare asistenţi

Model-cerere-inscriere

Tematica si bibliografie asistent IGIENA

Tematica si bibliografie asistent laborator

 

Anunţ angajare – 27.12.2021

Angajare pe perioadă determinată personal contractual, fără concurs, pe perioada stării de alertă

 

DSP Satu Mare·  27.12.2021

În baza prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr.905/26.05.2020 pentru aprobarea Metodologiei privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pe perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și art.1 din Hotărârea Guvernului  nr.1242/08.122021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 09.12.2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI SATU MARE, demarează procedura de angajare pe perioadă determinată, fără concurs, pe perioada stării de alertă, personal contractual, cu încetare de drept a contractului individual de muncă în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau înainte de termen la iniţiativa conducătorului instituţiei, după cum urmează:  

Citeşte mai departe

 

INFORMARE IMPORTANTĂ!

Conform adresei CNSU cu nr.135544 din 14.12.2021 în perioada 10.12.2021 – 08.01.2022, pentru persoanele pentru care măsura instituirii carantinei a fost aplicată în conformitate cu prevederile Hotărârii CNSU nr.111/2021, modificate și completate de Hotărârea CNSU nr.113/2021, nu se aplică prevederile art.7 alin. (4) și (5) din Hotărârea CNSU nr. 43/2021.

NU SE APLICĂ

DIN  HOTĂRÂREA CNSU NR. 43/2021 URMĂTOARELE PREVEDERI PENTRU INFIRMAREA CARANTINEI:

 Art.7, alin. (4) Persoanele prevăzute la art. 2 lit. b), dacă nu prezintă la intrarea în ţară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, pot ieşi  din carantină, dacă efectuează un test RT-PCR, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică. _

Art.7, alin. (5) Persoanele prevăzute la art. 2 lit. c) pot ieşi din carantină  după a 10-a zi, dacă efectuează un test RT-PCR în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică._

Adresa Centrului Naţional de Coordonare şi Conducerea a Intervenţiei

 

Anunţ de angajare auditor

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2021 privind modificarea unor acte normative din domeniul învățământului, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei cu COVID-19 şi ale art. 618 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare organizează la sediul instituţiei din Mun. Satu Mare, str. Avram Iancu, nr. 16, jud. Satu Mare, concurs de recrutare pentru ocuparea următoarei funcții publice de execuție:

În cadrul Compartimentului Audit public intern:

-1 funcție publică de auditor, clasa I, grad profesional superior-ID post 439929

Durata normală a timpului de muncă este de 40 ore/săptămână.

Anunţ de angajare auditor

Formular de înscriere

 

INFORMARE TICHETE DE MASA !!

În  baza art.5 din Ordinul nr.1863/10.09.2021 privind acordarea alocaţiei de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schema completa de vaccinare impotrivă virusului SARS COV-2, persoanele, care după data intrării în vigoare a Ordonanţei de Guvern nr. 19/30.08.2021 au doza completă de imunizare beneficiază de tichete de masă în valoare de 100 lei.

             Ministerul Sănătăţii a modificat art. 5 alin(3) din OMS nr 1863/2021, majorând termenul de ridicare a tichetelor de masa de la 60 de zile la 6 luni, conform Ordinului nr. 2359/02.11.2021 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1863/2021 privind acordarea alocaţiei de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2.

 

În urma selectării dosarelor depuse electronic pentru angajarea fără concurs, pe perioada stării de alertă, personal contractual, cu încetare de drept a contractului individual de muncă în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau înainte de termen la inițiativa conducătorului instituției, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și 19 și art.1 din Hotărârea Guvernului  nr.1183/28.11.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 09 noiembrie 2021, comisia de concurs anunță următoarele rezultate:

Rezultate selecție dosare medici, asistenți medicali generaliști/ igienă

—————————————————————————————————————-

Angajare pe perioadă determinată personal contractual, fără concurs, pe perioada stării de alertă

În baza prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr.905/26.05.2020 pentru aprobarea Metodologiei privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pe perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și art.1 din Hotărârea Guvernului  nr.1183/08.11.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 09.11.2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI SATU MARE,

demarează procedura de angajare pe perioadă determinată, fără concurs, pe perioada stării de alertă, personal contractual, cu încetare de drept a contractului individual de muncă în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau inainte de termen la initiativa conducatorului institutiei, după cum urmează:

  • 1 post de medic, la Compartimentul Asistenta medicala si Programe de Sanatate , cu drept de liberă practică  pentru activitati de combatere si raspandire a SARS-COV 2
  • 1 post de asistent medical,  PL, cu drept de liberă practică la Compartimentul Asistenta medicala si Programe de Sanatate,  pentru triajul in punctele de trecere a frontierei, cu organizarea timpului de muncă în ture, în regim de 12 cu 24 ore; cu incepere a activitatii din 15.12.2021
  • 1 post de asistent medical,  PL, cu drept de liberă practică la Compartimentul Asistenta medicala si Programe de Sanatate,  pentru triajul in punctele de trecere a frontierei, cu organizarea timpului de muncă în ture, în regim de 12 cu 24 ore;
  • 1 post de asistent medical,  PL, cu drept de liberă practică la Compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viata si munca pentru triajul in punctele de trecere a frontierei, cu organizarea timpului de muncă în ture, în regim de 12 cu 24 ore;
  • 4 posturi de asistent medical generalist / igiena PL, cu drept de liberă practică la Compartimentul de supraveghere epidemiologica si control boli transmisibile,  pentru triajul in punctele de trecere a frontierei, cu organizarea timpului de muncă în ture, în regim de 12 cu 24 ore

Citiţi aici anunţul pentru concurs !

La înscrierea pentru angajarea pe posturile, candidații vor trimite dosarele electronic până la data de  07 decembrie 2021, orele 15,00, prin e-mail, în format jpg sau  pdf, într-un singur mesaj, pe adresa office@dspjsm.ro, iar la subiectul mesajului se va scrie “dosar concurs, numele persoanei şi postul pentru care dorește să concureze”cu următoarele acte:

Anexa 2 cerere-inscriere alerta

Anexa 3 Declaratie-privind-lipsa-antecedentelor-penale

Anexa 4 Declaratie-privind-situatia-de-a-se-afla-in-carantinaautoizolare-

Anexa 5 Declaratie- consimtamant

Anexa-6 Declaratie colaborare securitate

 

CONCURS REZIDENȚIAT SESIUNEA 21.11.2021

Pentru candidații care se înscriu la Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare

Certificatul medical va fi eliberat de către Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare- Ambulatoriul integrat .

Dosarele de concurs vor fi depuse prin poștă sau servicii de curierat în perioada 15-26 octombrie 2021, inclusiv data poștei la adresa Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare; str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101

Candidații, care nu doresc să depună documente în copie legalizată, se pot prezenta pentru depunerea dosarului, la Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101, având asupra lor și documentele în original, în vederea certificării.

PROGRAM DE ÎNSCRIERE

Perioada : 15.10.2021 – 26.10.2021 inclusiv
De luni pana vineri  : orele 9:00 -16:00

Metodologie rezidentiat 2021

Publicatie rezidentiat 2021

Cerere rezidentiat 2021

17.5 certificat_medical

 

In conformitate cu prevederile Ordinului nr. 434 din 26 martie 2021privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă în contextul pandemiei de Covid-19 şi a listei spitalelor şi unităţilor de dializă care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de Covid-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competenţă, cu completările și modificările ulterioare și

având în vedere că în ultima perioadă rata incidenței la nivelul județului Satu Mare a înregistrat un trend descendent, cu valori în ultimele 14 zile cuprinse în intervalul 0,06:1000-0,04:1000, cu o rata de ocupare a paturilor avizate de Direcția de Sănătate Publică Satu Mare pentru îngrijirea pacienților confirmați cu Covid-19 mai mică de 50%, atât la nivel județean cât și la nivelul fiecărei unități sanitare, vă înaintăm planul județean de reziliență a rețelei sanitare  din județul Satu Mare față de recrudescența Covid-19.

PLAN JUDEȚEAN DE REZILIENȚĂ A REȚELEI SANITARE DIN JUDEȚUL SATU MARE

COMPLETARE PLAN JUDETEAN RECRUDESCENTA – NOTA DE INFORMARE

 

In vederea obtinerii deciziei de suspendare a masurii de carantina (DEROGARE) se trimit la ISU Satu Mare- CJCCI Satu Mare pe adresa de e-mail  cjcci@isusatumare.ro urmatoarele documente:  

TELEFON Centrul Județean de Coordonare si Conducere a Intervenției (CJCCI) Satu Mare : 0261 736145 şi 0261 768018

  • PENTRU ÎNMORMÂNTARE
  • copie/poza carte de identitate
  • copie/poza decizia de confirmare a masurii de carantina/declaratia pe proprie raspundere/ SMS primit de la autoritatile vamale din punctele de trecere ale frontierei
  • certificat de deces/certificat constatator al decesului
  • se va preciza gradul de rudenie cu decedatul

*Daca  nu  aveti  certificatul  de  deces  se  va  trimite  o  poza/copie  a  cartii  de  identitate  a persoanei decedate cu mentiunea de a reveni cu certificatul de deces in momentul in care intrati in posesia acestuia.

  • data cand va avea loc înmormântarea și locul (biserica,oras,comuna)
  • ora cand va avea loc înmormântarea
  • numar de telefon
  • se va preciza ca solicitati derogare pentru inmormantare

*Daca sunteti carantinat pentru ca ati venit din strainatate –in cazul in care nu aveti decizia de confirmare se va preciza in solicitare data intrarii in Romania, tara de unde ati venit (zona galbena), precum si adresa la care sunteti carantinat/carantinată.

*Daca sunteti carantinat/carantinată in urma contactului direct cu o persoana confirmata pozitiv – in cazul in care nu aveti decizia de confirmare a carantinarii in urma contactului direct cu un caz confirmat – se va preciza perioada de carantinare si faptul ca sunteti contact direct cu o persoana confirmata pozitiv, precum si adresa de carantinare.

Testul RT- PCR nu se poate efectua pentru persoanele care sosesc din MAREA BRITANIE, BRAZILIA, NEPAL, AFRICA DE SUD si INDIA !

(more…)
 

ANUNȚ DE INTERES PUBLIC !

Pentru orice infomații referitor la situația COVID în județul Satu Mare (carantinare, schimbare adresă carantinare, derogare, ridicare carantină din motive legale sau alte situații ca urmare a pozitivării unei persoane) cetățenii se pot informa la Centrul Județean de Coordonare si Conducere a Intervenției (CJCCI) Satu Mare, unde instituțiile abilitate au câte un reprezentant.

TELEFON CJCCI SATU MARE 0261 736 145

ADRESA DE E-MAIL CJCCI@ISUSATUMARE.RO 

Conducerea D.S.P SATU MARE

ANUNȚ DE INTERES PUBLIC !

 

ANUNȚ DE INTERES PUBLIC

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (D.S.P) a județului Satu Mare anunță cetățenii interesați că pot face testul COVID (RT-PCR) la sediul instituției din municipiul Satu Mare, str. Avram Iancu 14-16. Costul realizării unui astfel de test este

250 lei și se achită la casieria instituției.

Prelevarea se va face la sediul D.S.P Satu Mare, de luni până sâmbătă între

orele 08.00 și 10.00, pe baza unei programări .

Rezultatul testului se poate ridica în ziua următoare între

orele 10.00 și 11.00, fiind emis atât în limba română cât și în limba engleză.

Programările privind testarea se pot face la nr. de telefon:

0734 115 471, de luni până vineri între orele 11.00 și 13.00.

Conducerea instituției

 

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 180/2020 din 22 octombrie 2020

pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale

OUG 180_2020 modif lege 136_2020 si OUG 158_2005.pdf

 

Ordinul nr. 1818/1111/2020 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017

Ordinul nr. 1818/1111/2020.pdf

 

1. Ministerul Sănătății organizează concurs de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie la data de 15 noiembrie 2020. Concursul se desfășoară în centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
2. Unitățile și specialitățile pentru care se organizează rezidențiat pe post sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății.

Pentru candidații care se înscriu la Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare

Certificatul medical va fi eliberat de către Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare- Ambulatoriul integrat .

Dosarele de concurs vor fi depuse prin poștă sau servicii de curierat în perioada 8-20 octombrie 2020,  inclusiv data poștei la adresa Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, str.Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101
Candidații, care nu doresc să depună documente în copie legalizată, se pot prezenta pentru depunerea dosarului, la Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101, având asupra lor și documentele în original, în vederea certificării.

PROGRAM DE ÎNSCRIERE

Perioada : 08.10.2020 – 20.10.2020 inclusiv
De luni pana vineri  : orele 9:00 -16:00

Cerere-înscriere-rezidenţiat -2020

Certificat medical

Metodologie rezidentiat 2020

Publicatie rezidentiat 2020

 

Avand in vedere confirmarea gripei aviare atat in tara noastra, cat si in tari invecinate (Ungaria, Polonia ) , Ministerul Sanatatii prin Directiile de Sanatate Publica Judetene, colaboreaza cu autoritatile administratiei publice locale si cele sanitar veterinare pentru actiuni comune de informare a populatiei, in scopul prevenirii aparitiei imbolnavirilor de gripa aviara la om si reaminteste masurile care se impun :

(more…)
 

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale şi a stării de bine, descriind nu numai absenţa bolii, ci şi capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viaţa familială, socială şi profesională.

(more…)
 

Anunţă începerea inscrierilor pentru cursurile de Asistenţă medicală de urgentă prespitalicească şi Asistenţă medicală de urgentă pentru structurile de primiri urgenţe.

Descărcaţi adresa aici !

 

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată Ziua Naţională fără Tutun, având scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli, dizabilităţi, decese premature) atrase de consumul de tutun; se are în vedere stimularea modificării comportamentale şi măsuri legislative specifice.

În România se înregistrează o prevalenţă semnificativă a fumatului: peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Studiul GATS România 2018 a arătat că prevalenţa consumului de tutun în România este de 30,7%. Peste 230.000 de adulţi folosesc ţigări electronice, conturându-se o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date despre impactul asupra sănătăţii al acestor produse (efecte hepatolitice şi apariţia pneumoniei de tip chimic, observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte).

(more…)
 

Pentru candidații care se înscriu la Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare, Certificatul medical va fi eliberat de către Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare- Ambulatoriul integrat .

PROGRAM DE ÎNSCRIERE

Direcția de Sănătate Publică a Județului Satu Mare; str. Avram Iancu nr. 14-16 etaj 1, camera 101
Perioada : 7.11.2019 – 19.11.2019 inclusiv
De luni pana vineri  : orele 9:00 -16:00 şi sambata: orele 9:00 – 14:00

Metodologie rezidentiat 2019

Acte necesare pentru inscriere

Cerere rezidentiat 2019

17.5 certificat_medical

 

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată anual pe 18 noiembrie, este o iniţiativă europeană de sănătate publică desfăşurată în scopul sensibilizării profesioniştilor, a publicului şi a factorilor decidenţi cu privire la situaţia îngrijorătoare generată de rezistenţa antimicrobiană (RAM) şi la numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente. Deoarece RAM continuă să reprezinte o ameninţare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente şi poate contribui la menţinerea eficienţei antimicrobienelor pentru generaţiile viitoare.

Tema propusă pentru anul 2019 este: „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creşterii rezistenţei la antimicrobiene” şi se adresează pacienţilor, precum şi profesioniştilor din sănătate cu sloganul „Ai grijă, NU antibioticelor!”.

(more…)
 

14 NOIEMBRIE: ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

În fiecare an, în data de 14 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului, iar celebrarea este condusă de către Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi asociaţiile membre (numărul acestora depăşeşte 200, şi sunt prezente în peste 160 de ţări). Ziua Mondială a Diabetului a fost stabilită în anul 1991 de cădre FID şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca răspuns a preocupării crescnde cu privire la ameninţarea la adresa sănătăţii pe care o reprezintă diabetul – şi a devenit a zi oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei Naţiunilor Unite 61/225. Implicarea OMS în prevenirea şi controlul diabetului zaharat are scopul de stimulare şi sprijin pentru adoptarea de măsuri eficiente în supravegherea, prevenirea şi controlul diabetului şi complicaţiilor acestuia. Logo-ul Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru, simbol care sugerează caracterul global al diabetului.

Cu această ocazie se doreşte atragerea atenţiei asupra problemelor de importanţă majoră în privinţa diabetului zaharat şi menţinerea diabetului în atenţia populaţiei în mod susţinut.

(more…)
 

În data de 8 noiembrie 2019, medicii radiologi şi imagişti, tehnicienii şi profesioniştii din domenii conexe celebrează Ziua Internaţională a Radiologiei, cu sloganul campaniei mondiale „Să sărbătorim împreună!”, tema fiind „Imagistica Sportivă”. Sloganul campaniei naţionale de informare este: Imagistica sportivă – o mână întinsă noilor recorduri! Obiectivele marcării acestei zi este de a creşte nivelul de conştientizare asupra rolului radiologiei în cadrul unor îngrijiri de sănătate sigure, precum şi de a îmbunătăţi înţelegerea rolului pe care medicii radiologi şi imagişti, împreună cu tehnicienii radiologi îl joacă în cadrul procesului de acordare a îngrijirilor de sănătate. Tot în aceeaşi zi este şi Ziua Internaţională a Radiografiei, subliniind rolul investigaţiilor radiologice şi imagistice atât în stabilirea diagnosticului cât şi rolul aparatelor performante în unele tipuri de tratament, cum ar fi de exemplu radioterapia.

Imagistica sportivă (şi radiologia musculo-scheletică) a fost aleasă ca temă principală a zilei în 2019, pentru a evidenţia rolul esenţial al imagisticii în detectarea, diagnosticul, prognosticul şi tratamentul leziunilor legate de sport. Nu este vorbă doar de investigarea radiologică a oaselor. Dezvoltarea imaginilor cu ultrasunete şi rezonanţă magnetică, în special în ultimii 20 de ani, a dus la vizualizarea superioară a tendoanelor, ligamentelor şi cartilajelor. Se doreşte conştientizarea şi informarea populaţiei cu privire la:

  1. Potenţialul medical şi ştiinţific al imagisticii medicale
  2. Rolul esenţial al radiologilor şi al imagiştilor în cadrul echipei medicale
  3. Standardele educaţionale şi profesionale crescute solicitate personalului care lucrează în domeniul imagisticii medicale. …..mai departe …..
 

Ziua Mondială a Inimii, se celebrează în ultima duminică a lunii septembrie, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii, începând din anul 2000. Scopul acesteia este de a conştientiza pericolul reprezentat de bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale (AVC, stroke).

La nivel global, aproape 18 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual datorită acestor boli cardiovasculare, reprezentând jumătate din toate decesele cauzate de boli netransmisibile.

Sloganul Zilei Mondiale a Inimii, pentru anul 2019 este: „Inima mea, inima ta”. Toţi oamenii sunt invitaţi să se alăture luptei împotriva bolilor cardiovasculare, devenind „Eroi ai Inimii”, făcând nişte promisiuni celor dragi sau celor cărora trebuie să-i poarte grija:

Promite familiei să gătiţi şi să vă alimentaţi mai sănătos, reducând consumul de zahăr, sare, grăsimi, menţinând nivelul colesterolului în limite normale.

Promite copiilor că vei renunţa la sedentarism şi îndeamnă-i şi pe ei să facă mişcare. Activitatea fizică de cel puţin 30 de minute pe zi, mersul pe jos şi cu bicicleta, exerciţiile fizice sunt necesare menţinerii sănătăţii. Chiar şi la vârste înaintate, plimbările zilnice ajută foarte mult la menţinerea sănătăţii.

Promite că reduci semnificativ consumul de alcool: încearcă să te limitezi la un consum de maximum 1-2 ori pe săptămână, cantitate simbolică.

Promite că te eliberezi de fumat şi îi susţii pe toţi din jurul tău care doresc să facă acest lucru. La 2 ani după renunţarea la fumat, riscul cardiovascular scade semnificativ, iar la 15 ani după renunţare, riscul cardiovascular ajunge la nivelul unui nefumător.

Promite că vei acţiona pentru ca domiciliul şi locul de muncă să faciliteze menţinerea sănătăţii inimii.

Ţine-te de promisiuni, fă aceşti paşi MICI zilnic şi vei avea o viaţă MULT mai sănătoasă şi plăcută.

80% din decesele premature date de boli cardiovasculare pot fi prevenite dacă toată lumea îşi reconsideră stilul de viaţă şi ia măsuri pentru îmbunătăţirea acestuia, acţionând asupra factorilor de risc. Rezultatul implică, în afara reducerii riscului cardiovascular, îmbunătăţirea calităţii vieţii din toate punctele de vedere, pentru a putea savura din plin o viaţă lungă, sănătoasă, împlinită.

 

La iniţiativa Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei (European Depression Association, EDA), în data de 1 octombrie 2019 se celebrează Ziua Europeană Anti-Depresie, având sloganul: „Împreună împotriva depresiei!” Tema campaniei din anul acesta este: „Conştientizarea şi managementul depresiei”, iar scopul este informarea și conștientizarea:

– medicilor de familie privind problematica depresiei şi metodele de management ale depresiei

– populaţiei generale şi în special a gravidelor şi lăuzelor asupra recunoaşterii semnelor şi simptomelor specifice depresiei postnatale şi a posibilităţilor de tratament. Având în vedere faptul că depresia reprezintă o problemă de sănătate publică prevalentă în multe din statele membre ale UE, afectând peste 50 de milioane de europeni, iar în România, peste 5% din populaţie suferă de depresie, obiectivele campaniei sunt: … Citeşte mai departe…

 

Octombrie, fiind Luna Internaţională de Conştientizare despre Cancerul de Sân este marcată în întreaga lume, campania de informare propunându-şi să crească atenţia, gradul de conştientizare şi să sensibilizeze în privinţa depistării precoce, tratamentului, dar şi a prevenirii acestei boli grave şi răspândite.

Rata de incidenţă a cancerului de sân (cancer mamar) depăşeşte cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de boala canceroasă în rândul populaţiei feminine, la nivel global. În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziţie între cancerele întâlnite la femei, cu o pondere de 25,1% dintre cancere (9 629 cazuri noi). În anul 2017, numărul deceselor prin cancer mamar s-a ridicat la 3484. Sloganul campaniei este: Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viaţa! iar tema campaniei dedicate LICCS în 2019 este: Screeningul – esenţial în depistarea precoce a cancerului de sân. … citeşte mai departe…


POSTER PROFESIONISTI

POSTER FEMEI

 

În data de 21 septembrie 2019 se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bolii Alzheimer. Campania de informare are sloganul: „Să nu-i uităm pe cei care uită”.

Tema campaniei din anul acesta este „Înţelegerea şi conştientizarea bolii Alzheimer”, iar scopul este informarea şi conştientizarea

– profesioniştilor din sănătate despre problematica demenţei şi maladiei Alzheimer şi metodele de management al pacienţilor

– aparţinătorilor şi îngrijitorilor pacienţilor cu boala Alzheimer asupra posibilităţilor de diagnosticare, tratament, şi cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor diagnosticate cu această boală.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, care afectează funcţionarea mentală. Semnele şi simptomele bolii Alzheimer apar de obicei la persoanele în vârstă de 50-70 de ani. Se instalează lent, progresiv şi se manifestă prin probleme de memorie (în special ale memoriei recente), dificultăţi de învăţare, de concentrare, de a găsi cuvinte potrivite, dificultăţi în efectuarea activităţilor obişnuite sau a celor care presupun un efort mai mare de gândire, pacientul se poate rătăci în locuri familiare, şi poate avea stări depresive sau modificări ale personalităţii de tip agresiv. … mai departe…

 

În octombrie 2004, Oranizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii (2002), care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme.

Programul WHO Patient Safety îşi propune să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume. Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră la îmbunătăţirea siguranţei acestora. ….citeşte mai departe…

Pliant pacienti Patient Safety 2019

Pliant profesionisti Patient Safety 2019

 

În perioada 16 – 22 septembrie 2019 se celebrează Săptămâna Europeană a Mobilităţii şi se organizează campania cu sloganul : „Mergi cu noi!”.

Tema campaniei Săptămânii Europene a Mobilităţii, pentru anul 2019 este:

Mersul pe jos şi cu bicicleta în condiţii de siguranţă rutieră.

În cadrul campaniei, ziua de 22 septembrie este declarată Ziua fără maşini.

   Campania SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII din acest an încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare: să combine mersul pe jos şi mersul cu bicicleta,  eventual la distanţe mari să folosească transportul în comun.

Ediţia din acest an a campaniei este o oportunitate de a face parte dintr-o mişcare europeană adresată autorităţilor locale şi locuitorilor din mediul urban pentru a-şi corobora eficient acţiunile în vederea reducerii gradului de poluare urbană.

Obiectivele campaniei sunt:

  • Conştientizarea populaţiei în vederea formării unor atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos prin adoptarea mobilităţii alternative (mersul pe jos şi cu bicicleta)
  • Prezentarea de alternative de mobilitate durabilă locuitorilor din mediul urban.

În secolul XXI. am ajuns să ne dăm seama că trebuie să avem grijă de mediul înconjurător, să contribuim fiecare dintre noi la încercarea de a îmbunătăţi condiţiile în sensul reducerii poluării. Această tendinţă presupune reducerea producerii gazelor de eşapament, strângerea selectivă a deşeurilor, reciclare, protecţia naturii etc. Este nevoie de conştientizarea şi sensibilizarea populaţiei  asupra problematicii poluării mediului din oraşe, ceea ce înseamnă totodată şi posibilitatea creşterii calităţii vieţii prin adoptarea deplasării multimodale. Lipsa de mişcare, lipsa exerciţiilor fizice sunt dăunătoare sănătăţii, ceea ce se reflectă şi în creşterea cazurilor de morbiditate legată de sedentarism: obezitatea, bolile cardiovasculare şi metabolice, afectarea articulaţiilor etc.

Adulţii pot da un exemplu copiilor reducând folosirea maşinii în interiorul oraşului, alegerea mersului pe jos, şi pot îndemna copii să petreacă mult mai mult timp în aer liber, mai ales când este timp frumos, să participe la jocuri care presupun activitate fizică, să facă zilnic exerciţii fizice, să practice sport. Totul trebuie să aibă un început. Dacă toată Săptămâna Europeană a Mobilităţii mergem pe jos la serviciu şi la şcoală, putem să ne obişnuim cu ideea, şi să continuăm, spre binele nostru, pentru sănătatea noastră. Mergi cu noi! Haideţi cu toţii cu noi!

 

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare cu sediul în localitatea Satu Mare, strada A. Iancu, nr. 16, județul Satu Mare anunţă suspendarea concursului pentru ocuparea posturi contractuale …..mai departe…

 

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare cu sediul în: localitatea Satu Mare, strada A. Iancu, nr. 16, județul Satu Mare organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi contractuale aprobat prin H.G. nr. 286/2011, modificată şi completată de H.G. nr. 1027/2014:

  1. Inspector de specialitate gr. I A, post vacant ,contractual, pe perioadă nedeterminată –

Compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă.

Condiţii specifice de participare la concurs:

-nivelul studiilor: studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă in domeniul ingineriei mediului / aliment.

-vechime în specialitate studiilor necesare ocupării postului: 5 ani .

  • Referent tr.  I A ,post vacant ,contractual, pe perioadă nedeterminată – Compartimentul

Secretariat/ Registratură.

Condiţii specifice de participare la concurs:

-nivelul studiilor: studii liceale, respectiv studii medii liceale, finalizate cu diplomă de bacalaureat profil uman.

-vechime în specialitate studiilor necesare ocupării postului: 5 ani .

-cunoştinţe operare calculator – nivel mediu – dovedite cu adeverinţă/diplomă/certificat/ atestat. ….. citeste mai departe ….

Bibliografie inspector de specialitate gr IA

Bibliografie referent gr IA

 

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare scoate la concurs cu prevederile Ordinului MS nr.869/2015 cu completările şi modificările ulterioare: un post de medic primar, confirmat în specialitatea medicină de laborator, în cadrul Laboratorului de microbiologie …click aici

Cerere Inscriere Medic

TEMATICA pentru concursul de ocupare de post specialitatea MEDICINĂ DE LABORATOR

 

În perioada 1-7 August 2019 se celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării. Campania de informare are sloganul: Informați părinții. Promovați alimentația la sân! Acum și pentru viitor!

Săptămâna Mondială a Alăptării (sau Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu: alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață.

Alăptarea este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață. …în continuare….

 

În  data de 28 iulie se celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

Aceasta este un eveniment anual, cu atenţia mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B şi C până în 2030, dar numai câteva ţări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să ştie. Fără o îmbunătăţire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor creşte şi vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală în decursul anilor următori.

Sloganul ales pentru anul 2019 este: Să eliminăm hepatita!

Scopul de eliminare a hepatitei virale poate fi atins numai dacă reuşim prevenirea bolii şi dacă depistăm cazurile încă nediagnosticate, aplicându-le îngrijirea şi tratamentul necesar. Prin urmare, campania de sensibilizare care continuă şi în anul 2019, îşi propune să educe, să influenţeze politicile naţionale de testare şi să încurajeze oamenii să se testeze şi/sau să devină susţinători în încercarea de a găsi persoanele nediagnosticate. 

În România, Planul-cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale urmăreşte crearea unui cadru de intervenţie bazat pe dovezi, pentru un răspuns la hepatitele virale. Acest răspuns al sectorului de sănătate trebuie să fie cuprinzător şi sistematic, luând în considerare contextul, nevoile şi priorităţile naţionale.

Vă reamintim că hepatita virală A se transmite pe cale digestivă, face parte din categoria „bolilor mâinilor murdare”. Această boală nu se cronicizează, iar pacienţii vindecaţi nu rămân purtători şi nu transmit mai departe infecţia. Cea mai eficientă metodă de prevenire este spălarea frecventă a mâinilor (în special înainte de a mânca, după folosirea WC-ului, după activităţi care implică atingerea animalelor, pământului, lucrurilor murdare, imediat după sosirea acasă).

Hepatitele virale B şi C se transmit pe cale parenterală (adică pe calea sângelui, prin folosirea instrumentelor medicale şi nemedicale de tăiat şi înţepat, nesterilizate corespunzător, şi pe cale sexuală). Pacienţii care s-au infectat, pot rămâne purtători şi astfel pot răspândi infecţia mai departe. Infecţia adesea rămâne nedescoperită, deoarece poate fi asimptomatică sau cu simptome la care pacientul nu dă importanţă, prin urmare transmite mai departe infecţia fără să ştie, iar cealaltă persoană se infectează tot fără să ştie. Hepatita virală C se poate croniciza, afectând ficatul şi crescând considerabil riscul evoluţiei spre ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru hepatita virală B există vaccin, fiind deci posibilă profilaxia prin vaccinare. Pentru hepatita virală C însă nu există vaccin, de aceea, singura posibilitate de prevenire este respectarea tuturor regulilor referitoare la măsurile de prevenire a infecţiilor cu transmitere parenterală. Personalul sanitar trebuie să aplice regula de precauţiune universală: să respecte toate regulile amintite mai sus considerând toţi pacienţii potenţial infectaţi.

 

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare, în parteneriat cu CPECA Satu Mare, celebrează în data de 26 iunie 2019, Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri,şi organizează, în perioada 26 iunie – 19 iulie 2019, Campania de informare-educare-comunicare cu sloganul: În primul rând, ASCULTĂ.

Mesajul-cheie a campaniei este: Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

Campania „În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia. Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. …. mai departe

 

Pe 5 iunie, locuitorii judeţului Satu Mare sunt aşteptaţi să afle ce înseamnă „prea mult”,

la Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool

Pe perioada lunii iunie 2019 se desfăşoară campania de informare-educare-conştientizare cu tema Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool. În parteneriat du asociaţia ALIAT (Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor), în data de 5 iunie, se va organiza    Ziua Naţională de Testare a Consumului de Alcool, aceasta reprezentând cel mai amplu proiect de testare şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţară. Harta locaţiilor din ţară în care se află centrele de testare poate fi accesată pe www.ziuaaudit.ro . Locuitorii judeţului Satu Mare sunt aşteptaţi în unul dintre centrele locale (DSP Satu Mare, str. Avram Iancu 16 şi Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare, str. Ialomiţei 9) să se alăture acestei acţiuni şi să-şi evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte. Testarea AUDIT este o metodă confidenţială, fără înregistrarea numelui sau altor date care ar putea servi la identificarea respondentului. Se înregistrează doar date necesare pentru realizarea unei statistici pe ţară (localitate, sex, vârstă, stare civilă, studii).

Chestionarul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de OMS şi utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Cu ajutorul acestuia, participanţii la Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool vor putea să îşi evalueze consumul personal de alcool şi să evite astfel problemele de sănătate viitoare, cauzate de consumul dăunător.

„Suntem tentaţi să asociem consumul riscant de alcool cu problemele severe legate de abuz şi dependenţă. Totuşi, problemele mari de mâine încep cu problemele mici de azi, şi, dacă reuşim să depistăm problemele mici azi, putem să prevenim agravarea lor. Chestionarul AUDIT cuprinde 10 întrebări scurte, iar scorul obţinut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvenţă, să afle ce scor obţin, pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a afla din timp dacă fac parte sau nu dint-o categorie de risc şi pentru a beneficia de informaţii suplimentare despre cum să îşi protejeze sănătatea”, a declarat Dr. Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut cu experianţă în adicţii, directorul ştiinţific al ALIAT.

Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică: România este pe locul 8 în Regiunea Europeană şi pe locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur / locuitor / an, peste media UE de 9,8 litri, potrivit ultimului raport global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 2018. Conform OMS, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli.

La gravide, consumul de alcool este un factor de risc pentru evoluţia sarcinii, fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naştere prematură, creştere intrauterina deficitară a fătului, greutate mică la naştere a nou-născutului. Alcoolul interferează cu dezvoltarea normală a diferitelor ţesuturi şi organe ale fătului, în principal la nivelul sistemului nervos, determinând tulburări ireversibile: sindrom alcoolic fetal. Semnele şi simptomele sindromului includ malformaţii ale capului, feţei şi organelor interne, retard mental şi tulburări comportamentale, dificultăţi de funcţionare şi de adaptare la viaţa cotidiană, cu manifestări pe parcursul întregii vieţi. Formele de manifestare şi severitatea acestori pot varia de la individ la altul. Sindromul alcoolic fetal poate fi prevenit prin abstinenţa de la alcool pe durata sarcinii.

Adolescenţii şi tinerii prezintă o populaţie în mod particular la risc, datorită percepţiei inadecvate asupra consecinţelor alcoolului. Unul din zece decese la femeie cu vârsta între 15 şi 29 ani şi unul din patru decese la bărbaţii de aceeaşi vârstă este legat de consumul de alcool. Aproximativ 80% din adolescenţii din România, în vârstă de 16 ani, au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool. Vârsta medie la care adolescenţii din România încep să bea este de 14 ani, numărul băieţilor care consumă alcool dublându-se până la vârsta majoratului. Cei mai vulnerabili la efectele alcoolului sunt adolescenţii care încep să bea înainte de a împlini 15 ani. Aceştia au un risc de 4-7 ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool faţă de colegii lor care încep să bea după vârsta de 17 ani. Pe perioada adolescenţei, cu fiecare an câştigat fără consum de alcool, riscul dependenţei scade în medie cu 10%.

Scopul campaniei de informare este formarea unor valori şi atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos şi stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool. Grupurile ţintă ale campaniei din acest an sunt gravidele, femeile care planifică o sarcină în viitorul apropiat, precum şi copiii şi tinerii sub 18 ani.

Mesajul cheie pentru gravide este: Pentru gravide nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să poată fi consumate fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii şi dezvoltării fătului.

Mesajul cheie pentru copii şi tineri este: Consumul de alcool în copilărie sau adolescenţă îţi poate afecta dezvoltarea sistemului nervos şi performanţele şcolare, relaţiile cu cei din jur, comportamentul social şi sănătatea mintală.

Sloganul campaniei este: Nu merită să rişti! Să luăm aminte de acest mesaj în fiecare zi, şi să nu ne lăsăm cuceriţi de farmecul fals al acelor „bulgări de zăpadă” (obiceiul de a consuma alcool în orice împrejurare, din fel-şi-fel de motive), pentru că problema poate creşte pe neobservate rezultând o avalanşă capabilă să ne distrugă viaţa.

 

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare , str. Avram Iancu nr.14, judeţul Satu Mare, conform HG. nr.286/2011, cu modificările şi completările ulterioare, organizează concurs pentru ocuparea postului temporar vacant, de asistent medical generalist S, în data de 31.07.2019 …mai departe….

 

În fiecare an, pe 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) celebrează Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT), fiind o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației privind efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, precum și pentru descurajarea utilizării acestuia sub orice formă. Campania cheamă la acțiune toți factori decidenți, susținând politicile eficiente de reducere a consumului de tutun și activarea tuturor sectoarelor implicate în lupta pentru controlul tutunului.

În 2019, atenția campaniei se îndreaptă către riscurile apariției și dezvoltării bolilor pulmonare, cauzate de consumul de tutun și de expunerea pasivă la fumul de tutun.

Tema ZMFT din acest an, Tutunul și bolile pulmonare, focalizează pe impactul negativ pe care îl are fumatul asupra sănătății pulmonare, fiind factor de risc pentru apariţia cancerului şi bolilor respiratorii cronice, și agravând starea pacienţilor cu tuberculoză.

Fumatul reprezintă principala cauză a cancerului pulmonar. Fumatul activ sau pasiv și particulele inhalabile din ambientul căminului sunt factori de risc pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Astmul, care limitează activitatea fizică și contribuie la dizabilități este exacerbat de fumat, alături de astmogenii ocupaționali. Tuberculoza este agravată de fumat, acesta putând compromite eficacitatea medicației specifice.

La nivel mondial, în 2015, un număr de 3,2 milioane de persoane au decedat din cauza BPOC, în timp ce 400 000 de persoane au decedat din cauza astmului.

În Regiunea Euro-OMS, 650 000 de persoane mor anual din cauza bolilor asociate tutunului, dintre care 79 000 în urma fumatului pasiv.

Copiii reprezintă segmentul de populație cel mai vulnerabil la expunerea fumului de tutun, în special în primii ani de viață, prezentând riscuri crescute pentru boli ale aparatului respirator. În 2012, cca. 1,7 milioane dintre decesele înregistrate în lume la copiii sub cinci ani au fost atribuite condițiilor de mediu neadecvate. Dintre acestea, 570 000 au fost cauzate de infecțiile respiratorii. Aproximativ jumătate din populația globală a acestei categorii, este expusă fumului de tutun din mediul înconjurător.

România raportează în anii recenți o prevalență a fumătorilor curenți de 27,2% din populaţia de vârstă peste15 ani în 2014, ceea ce o situează între statele europene cu nivel mediu al prevalenţei fumatului. Cel mai recent studiu (Ancheta stării de sănătate prin interviu), realizat de Institutul Național de Statistică în 2014, semnalează faptul că 1/4 din populația rezidentă de vârstă peste 15 ani fumează, 19,6% dintre aceştia fiind fumători zilnici. Tot în 2014, studiul Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) a evidențiat un consum curent de tutun (cel puțin o dată în ultima săptămână) în rândul elevilor cu vârsta de 15 ani împliniți, de 19,3% la băieți și de 16,7% la fete, diferența procentuală între băieții și fetele cu această vârstă fiind mai mică în comparație cu elevii cu vârsta de 13 ani la care prevalența era de 9,6% la băieți și de 6% în rândul fetelor. S-a observat că procentul fumătorilor curenți în rândul elevilor este în creștere odată cu înaintarea în vârstă, în special la fete.

La adulţi există diferenţe mari între bărbaţi: 40,8% şi femei: 22%. Ne îngrijorează faptul că la vârsta adolescenţei este o tendinţă de creştere semnificativă a numărului fetelor fumătoare.

În România în 2017, numărul deceselor prin BPOC se ridica la 6231: toate aceste persoane ar fi putut să mai trăiască, sănătoşi şi cu capacitate bună de muncă dacă ar fi evitat capcana fumatului. Invităm populaţia, reprezentanţii tuturor categoriilor de vârstă, să se alăture la scopul Zilei Mondiale: reducerea poverii de dizabilitate și moarte prematură în urma bolilor pulmonare legate în măsură semnificativa de fumat.

 

În perioada 25-31 mai 2019 se celebrează Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC), şi se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită. Cu ocazia campaniei, factorii politici europeni și publicul larg se angajează în diferite activități legate de sensibilizarea cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament și sprijin pentru pacienții și supraviețuitorii cancerului.

În România, scopul campaniei este orientarea atenţiei populaţiei la modalităţile prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem.

Dorim să promovăm CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI care cuprinde 12 căi de a vă reduce riscul apariţiei cancerului:

  • Nu fumaţi!
  • Eliminaţi fumatul acasă!
  • Luaţi măsuri pentru a avea o greutate corporală normală!
  • Fiţi activ fizic în viaţa de zi cu zi!
  • Să aveţi o alimentaţie sănătoasă!
  • Limitaţi consumul de alcool!
  • Evitaţi expunerea exagerată la soare!
  • Respectaţi instrucţiunile siguranţei în muncă pentru a vă proteja de substanţele cancerigene!
  • Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dvs.!
  • Pentru femei: dacă puteţi, alăptaţi-vă bebeluşul – iar în menopauză limitaţi utilizarea terapiei hormonale de substituţie!
  • Asiguraţi participarea copiilor la programele de vaccinare pentru hepatita B (pentru nou-născuţi) şi virusul papiloma uman, HPV (pentru fete)!
  • Participaţi la programele organizate de screening (depistare activă) pentru cancer colorectal (atât femei cât şi bărbaţi), iar femeile şi pentru cancerul de sân şi de col uterin!

Aproape jumătate din toate decesele datorate cancerului ar putea fi evitate dacă toată lumea ar urma recomandările!

Sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”, campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului. Tema pentru anul 2019 este„Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

  • Aspecte cheie despre cancer:
  • 9,6 milioane  de persoane mor prin cancer în fiecare an.
  • Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.
  • Cancerul este a doua cauză de deces în lume.
  • 70% din decesele prin cancer apar în țările slab-spre-mediu dezvoltate.
  • Până la 3,7 milioane vieți pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate  a strategiilor de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor.
  • Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.

Campania națională de celebrare a evenimentului „Săptămâna Europeană de Luptă împotriva cancerului” îi cheamă pe toţi cei care au ceva de spus despre cum îşi vor trăi tinerii propriile vieţi – părinţi, profesori, profesionişti din sistemul sanitar, decidenţi – să ajute tinerii să facă alegeri sănătoase, alegeri care pot însemna un viitor fără cancer.  

 

În data de 18 mai 2019 se celebrează Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) care este o platformă de campanie a Asociaţiei Europene pentru Studiul Obezităţii, cea mai importantă organizaţie europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezităţii. Cu ocazia ZEIO, comunităţile din sănătate, cele ale pacienţilor şi cele politice îşi adună forţele pentru a creşte gradul de informare şi conştientizare în ceea ce priveşte obezitatea şi multe alte afecţiuni asupra cărora aceasta are impact.

ZEIO a avut loc pentru prima dată în 2010, iar de atunci se desfăşoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai. Tema propusă pentru 2019 este: Împreună împotriva obezităţii, iar sloganul este: Să acţionăm pentru un viitor mai sănătos!

Scopul campaniei este creşterea numărului de persoane informate în privinţa riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supraponderea; în privinţa nutriţiei echilibrate precum şi a gradului de informare a profesioniştilor din sănătate asupra problematicii obezităţii şi metodelor de management al pacienţilor cu obezitate.

Mai multe rapoarte ştiinţifice au arătat că, în cazul în care obezitatea şi supragreutatea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetăţenii europeni până în anul 2030. în unele ţări, procentul ar putea ajunge la 90%.

Printre statele membre ale Uniunii Europene pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezităţii în 2014 în rândul populaţiei cu vârsta de 18 ani şi peste, s-au înregistrat în România (9,4%) şi Italia, înainte de Olanda (13,3%), Belgia şi Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulţii din Malta (26,0%), şi aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), şi Estonia (20,4%). Urmărind evoluţia prevalenţei obezităţii la adulţi în România în perioada 1975-2016, se observă o tendinţă anuală de creştere a acesteia.

Obezitatea suprasolicită grav inima şi articulaţiile. Pentru a reveni la masa corporală normală, este nevoie de adoptarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie sănătoasă cu reducerea dulciurilor şi făinoaselor şi creşterea consumului de legume, zarzavaturi, salate; aport de lichide suficient (şi anume: apă în loc de răcoritoare); mişcare, exerciţiu fizic zilnic, mers pe jos; odihnă suficientă.

 

În data de 17 mai 2019 se celebrează  Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii; cu acest prilej dorim să atragem atenţia asupra acestei probleme de sănătate publică.

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalenţa ridicată şi morbiditatea cardiovasculară şi renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară mondială, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Se estimează că hipertensiunea arterială a fost responsabilă pentru 9,4 milioane de decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, pentru 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară mondială şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. Numărul persoanelor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008, şi ca urmare a procesului de creştere a populaţiei, şi a fenomenului de îmbătrânire se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

În România a fost derulat în anul 2016 studiul SEPHAR III care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Conform studiului, 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 cetăţeni români cu hipertensiune arterială nu este conştient de această condiţie, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

În ultimii ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale arată o îmbunătăţire semnificativă, crescând succesiv, de la 44,3% în anul 2005 (SEPHAR I), 69,55% în 2012 (SEPHAR II), la 80,9% în anul 2016 (SEPHAR III).

România rămâne totuşi în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele studiului SEPHAR III confirmă că HTA, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

În prezent, eforturile se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.

Sloganul Zilei Mondiale este:

Cunoaşte-ţi valorile presiunii arteriale!

Este bine să profităm de orice ocazie de a ne măsura tensiunea arterială, cu prilejul unei consultaţii medicale de rutină, să participăm la acţiuni medicale de măsurarea gratuită a tensiunii, sau chiar să avem tensiometru acasă şi să ne verificăm adesea valorile. Hipertensiunea începe de la valori de 140 / 90. Tensiunea arterială neglijată, dacă nu este adusă la valori normale cu ajutorul tratamentului, poate afecta serios vasele mici de sânge în ochi, creier, inimă, rinichi, cu consecinţe foarte grave. Acest lucru se întâmplă chiar dacă tensiunea arterială este doar puţin ridicată şi nu este resimţită de pacient ca o stare de rău, de aceea HTA este considerat un fel de ucigaş tăcut. O criză hipertensivă, cu valori foarte ridicate poate duce la fenomene acute posibil fatale, HTA fiind factor de risc major pentru boala coronariană şi accidentele vasculare cerebrale.

Cunoaşteţi-vă riscurile să puteţi acţiona împotriva lor, pentru a vă menţine sănătatea!

 

În conformitate cu prevederile art. 108 din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 679/2017 din 19 iunie 2017 pentru aprobarea Statutului Colegiului Fizioterapeuţilor din România, În data de 05.10.2017 a fost adoptat Regulamentul electoral pentru constituirea legală a primelor organe de conducere ale Colegiului Fizioterapeuţilor din România.

Pentru informarea persoanelor interesate, vă punem la dispoziţie Regulamentul electoral şi Anexele 1 – 2 ataşate prezentei.

 

 

În conformitate cu Art. 13. alin. 8.) al Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile republicată.

” Autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, împreună cu producătorii, respectiv, distribuitorii de apă potabilă,  întocmesc şi publică anual Raportul judeţean,  respectiv al municipiului Bucureşti, privind calitatea apei potabile”.

Vă comunicăm  raportul de sinteză privind calitatea apei potabile:

 

Având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară.

“În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile “, a declarat Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii.

În beneficiul pacienţilor, Ministerul Sănătăţii vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei,  astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU a cerut astăzi reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de  utilizări a celor 5 centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009. Ministerul Sănătăţii va monitoriza cu atenţie utilizarea acestora pentru îmbunantăţirea activităţii în mod continuu şi a obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge.

“Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în  alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Unde si in ce conditii poti fi donator de sange:

CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA SATU MARE;  Str. Careiului nr. 26; Telefon: 0361-881-202;

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

hepatită (de orice tip)
TBC
sifilis
malarie
epilepsie si alte boli neurologice
boli psihice
bruceloză
ulcer
diabet zaharat
boli de inimă
boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii
cancer

 

Tagged with:
 

Vă comunicăm lista cu toate apele identificate ca ape de îmbăiere pentru sezonul de imbaiere 2012

–    Lacul balastiera Apa   – SC APA NORD VEST SRL comuna Apa, Judeţul Satu Mare.
–    Lacul balastiera Iojib – SC AGROPRODEXPORT SRL  comuna Medieşu Aurit, Judeţul Satu Mare
–    Lacul Mujdeni                – Primaria  Comunei Orasu  Nou,  Judeţul Satu Mare.

 

Auto Draft

 
DSP Satu Mare - www.dspjsm.ro