Avand in vedere confirmarea gripei aviare atat in tara noastra, cat si in tari invecinate (Ungaria, Polonia ) , Ministerul Sanatatii prin Directiile de Sanatate Publica Judetene, colaboreaza cu autoritatile administratiei publice locale si cele sanitar veterinare pentru actiuni comune de informare a populatiei, in scopul prevenirii aparitiei imbolnavirilor de gripa aviara la om si reaminteste masurile care se impun :
Masuri de igiena:
– Spalarea cu apa si sapun a mainilor, mai ales dupa contactul cu pasarile; in lipsa apei si a sapunului se procedeaza la stergerea mainilor cu alcool sanitar;
– Solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si aplicarea masurilor necesare pentru limitarea focarului;
– Interzicearea consumului de pasari care au fost in contact cu pasari infectate/moarte, precum si a consumului de oua provenind de la pasarile infectate;
– Se interzice consumul de produse din carne de pasare, neprelucrata termic sau incomplet prelucrata termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la aceasta;
– Evitarea zonelor in care s-au identificat pasari infectate cu virusul H5, cum ar fi pasarile din curti, ferme si pasarile din pietele de pasari vii.
Cand preparati hrana
– Separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimente care sunt gata de consumat;
– Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat;
– Spalati-va pe maini intre operatiunile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic;
– Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata termic:
– Toate alimentele provenite de la pasari trebuie prelucrate termic cu atentie.Galbenusurile nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga;
– Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrarea termica (adica prin caldura), cu conditia ca temperatura la care se prelucreaza carnea de pasare sa fie mai mare de 70 de grade Celsius:
– Inainte de a fi manipulate si prelucrate termic, ouale trebuie spalate cu apa si sapun, iar dupa aceea trebuie sa va spalati tot cu apa si sapun;
– Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic;
– Dupa manipularea pasarilor sau oualor crude, spalati-va bine pe maini cu apa si sapun; spalati, de asemenea toate suprafetele si instrumentele folosite.
Simptome ale gripei aviare manifestate la om :
– deput brusc, cu febra mare, peste 39 grade C
– dureri in gat si de cap
– dureri musculare
– respiratie dificila (simptomul principal prin care se diferentiaza de gripa umana)
– tuse, frisoane, astenie
– stare generala alterata
ESTE IMPORTANT DE RETINUT:
– Urmarirea atenta a starii de sanatate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursa de infectie;
– Consultarea de urgenta a medicului in cazul aparitiei febrei, tusei, dificultati in respiratie in acest interval de 10 zile;
– Medicul va trebui informat cu privire la simptomele prezentate, la existenta unui contact direct cu pasari si la zonele in care persoana a calatorit;
– Evitarea calatoriilor in caz de imbolnavire si limitarea contactului cu alte persoane cat de mult posibil pentru a preveni raspandirea infectiei.