Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale şi a stării de bine, descriind nu numai absenţa bolii, ci şi capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viaţa familială, socială şi profesională.
Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama stigmatizării. Tulburările mintale totodată afectează semnificativ calitatea vieţii.
În anul 2018, în România, ponderea pacienţilor cu tulburări mintale şi de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori.
Direcţia de Sănătate Publică organizează în luna ianuarie campania cu tema: Sănătate mintală. Scopul campaniei este creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei generale şi a profesioniştilor din asistenţa medicală primară privind problematica sănătăţii mintale.
Grupurile ţintă ale campaniei sunt: populaţia generală şi profesioniştii din asitenţa medicală primară.
Sloganul campanieieste: Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!
Obiectivele campaniei sunt:
- informarea populaţiei generale privind importanţa identificării şi intervenţiei timpurii în cazul tulburărilor mintale
- conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor
- creşterea accesului la informaţii pentru îmbunătăţirea îngrijirilor şi înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale, şi pentru aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.
Bolile mintale pot afecta persoane de toate vârstele şi categoriile sociale, dar este bine de ştiut că pentru bolile mintale există tratamente eficiente!
Atitudinea anturajului, sprijinul familiei, colegilor este de real folos, de aceea trebuie să fim toleranţi, să arătăm bunătate, să nu izolăm persoanele cu probleme de sănătate mintală; să discutăm cu acestea, să înţelegem, să nu criticăm. Să-i oferim ajutor şi respect!
Informaţi-vă despre semnele, simptomele şi comportamentele specifice bolilor mintale, de exemplu:
• tristeţe, plâns fără motiv întemeiat, tulburări ale dispoziţiei, anxietate
• energie scăzută, oboseală marcată, epuizare
• iritabilitate, impulsivitate, accese de furie, agresivitate
• pierderi de memorie, dificultăţi în îndeplinirea îndatoririlor, dezorientare temporo-spaţială.
Adresaţi-vă specialiştilor în care aveţi încredere (medici de familie, psihologi, medici psihiatri). Solicitaţi în cabinetul medicului de familie aplicarea testelor de screening (depistare activă în masă).
Medicul de familie vă poate consilia şi privind drepturile dv. şi modalităţile de a beneficia de servicii psihologice şi psihiatrice.
Boala mintală NU apare pentru că „soarta v-ar pedepsi”; nu este o ruşine care ar trebui să fie negată şi ascunsă cu orice preţ, ci pur şi simplu, ca orice altă boală, este o stare în care organismul (şi sufletul) are nevoie de tratament. Specialiştii care se ocupă de pacienţii cu boli mintale, începând de la medicii de familie, până la psihologii şi medicii psihiatri, au o pregătire profesională înaltă şi şi-au consacrat viaţa pentru a valorifica ştiinţa acumulată cu scopul de a vă ajuta. Cu cât problemele sunt identificate mai devreme, cu atât tratamentele şi terapiile sunt mai eficiente.
Puteţi găsi informaţii despre problematica sănătăţii mintale la adresele:
insp.gov.ro/sites/cnepss/sanatatea-mintala/