Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată anual pe 18 noiembrie, este o iniţiativă europeană de sănătate publică desfăşurată în scopul sensibilizării profesioniştilor, a publicului şi a factorilor decidenţi cu privire la situaţia îngrijorătoare generată de rezistenţa antimicrobiană (RAM) şi la numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente. Deoarece RAM continuă să reprezinte o ameninţare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente şi poate contribui la menţinerea eficienţei antimicrobienelor pentru generaţiile viitoare.
Tema propusă pentru anul 2019 este: „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creşterii rezistenţei la antimicrobiene” şi se adresează pacienţilor, precum şi profesioniştilor din sănătate cu sloganul „Ai grijă, NU antibioticelor!”.
Scopul campaniei de informare este de a sublinia nevoia creşterii prudenţei în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică, şi în acest sens este nevoie atât de implicarea Mass-media pentru sensibilizarea publicului cât şi de informarea şi educarea pacienţilor de către profesioniştii din domeniul sănătăţii.
Mesajele cheie lansate de ZEIA 2019 sunt îndreptate către profesioniştii din sănătate şi către pacienţi, ţintind prescrierea corectă, precum şi utilizarea prudentă a antibioticelor.
Mesaje cheie pentru profesionişti:
- Rezistenţa antimicrobiană (RAM) compromite eficienţa antibioticelor acum şi în viitor
- Contracararea RAM impune încurajarea utilizării limitate de antibiotice, la pacienţii fără alte soluţii terapeutice
- Evitaţi profilaxia inutilă cu antibiotice
- Documentaţi indicaţia tratamentului cu antibiotice, alegerea medicamentului, doza, calea de administrare şi durata tratamentului în fişa pacientului.
Mesajele cheie către pacienţi:
- Antibioticele pot fi prescrise numai de medic
- Antibioticele nu sunt medicamente împotriva inflamaţiei şi durerii şi un vindecă orice boală
- Administrarea antibioticelor pentru răceală sau gripă NU ajută!
Deoarece rezistenţa la antimicrobiene continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, conştientizarea publicului privind necesitatea consumului responsabil de antibiotice (numai pe bază de reţetă), devine esenţială pentru îmbunătăţirea situaţiei nefavorabile RAM în ţara noastră.
Cu alte cuvinte: antibioticele au rostul lor şi sunt utile doar în cazul unor infecţii bacteriene, fără să aibă orice influenţă asupra infecţiilor virale (cum sunt răcelile, virozele respiratorii banale şi gripa) sau asupra infecţiilor fungice (micoze). Pentru a fi utilizate adecvat, este nevoie de limitarea administrării antibioticelor la cazurile cu indicaţie bine întemeiată, pe bază de prescripţie medicală, şi e foarte important ca administrarea lor să respecte cu stricteţe recomandarea medicului. În caz contrar, dacă antibioticele sunt folosite inadecvat şi/sau administrate incorect, rezultatul este „călirea” bacteriilor, acestea devenind rezistente, şi la rândul lor, dacă infectează o persoană, atunci antibioticele uzuale, care în mod normal ar fi trebuit să poată vindeca infecţia, nu mai sunt eficiente. Totodată, în cazul unor infecţii grave, nici antibioticele „de rezervă” nu vor mai putea ajuta, rezistenţa bacteriilor la antibiotice (adică rezistenţa antimicrobiană, RAM) ducând la imposibilitatea tratării a din ce în ce mai multor infecţii. Înainte de epoca descoperirii şi aplicării antibioticelor, foarte mulţi oameni au decedat datorită infecţiilor bacteriene pentru care azi deja avem tratament – dar dacă antibioticele vor deveni ineficiente din cauza folosirii inutile şi neadecvate, se va ajunge ca noi sau generaţiile viitoare să fim (iarăşi) fără nicio posibilitate de apărare.